İŞ BAŞVURUSUNDA GÖRÜŞME HAZIRLIĞI

Mehmet Salih SEYHAN Yazar Mehmet Salih SEYHAN

16/08/2017, 1228 kez okundu


Yeni bir işe başvururken ya da zam istemeye karar verdiğinizde, patronla maaşınız hakkında görüşme yapmanız gerekir fakat pek çoğumuz bu görüşmeyi yapmaktan kaçınıyor.

Salary.com'da yapılan bir ankete göre çalışanların yalnızca % 37'si maaşları hakkında patronlarıyla görüşme yapıyor ve ne yazık ki % 18'i buna asla kalkışmıyor. Daha da kötüsü, % 44'ü performans değerlendirmelerinde zam konusunu kesinlikle gündeme getirmiyor. Peki çalışanların zam istemekten kaçınmalarındaki en büyük etken nedir? Korku.

Bu gayet anlaşılabilir bir durum. Ancak zam pazarlığı yapmamak daha da korkutucudur. İşte size iyi bir örnek: Yapılan ünlü bir araştırmaya göre, iş görüşmesine giden kadınların yalnızca %7'si iş verenle alacakları maaşı görüşürken erkekler de bu oran % 57. İş görüşmesinde maaş pazarlığı yapanların maaşları ise en az %7 daha yüksek oluyor!

Bu size küçük bir oran gibi görünebilir fakat hayatınız için kritik bir öneme sahip: "İş hayatınız boyunca maaş pazarlığı yapmadığınızı varsayarsak emekli olduktan sonra kaybınızı geri kazanmanız için 8 yıl daha çalışmanız gerektiğini biliyor muydunuz?"

Bu nedenle ister ilk işiniz olsun ister beşinci işiniz, artık maaş pazarlığı yapmayı öğrenmenizin vakti geldi. Bu yazımızda, bir sonraki görüşmenize hazır olmanız için uzmanlardan alınan ipuçları vasıtasıyla size yardımcı olmaya çalışacağız:

 

1. Kendinize değer verin.

Hak ettiğiniz maaşı almak istiyorsanız mesleğinizde başvurduğunuz pozisyon için ne kadar maaş verildiğini bilmeniz önemlidir. "Bir iş görüşmesine, kafanızda almak istediğiniz maaşı belirlemeden giderseniz iş bilir yöneticilerin insafına kalırsınız." Bunun için internette araştırma yapabilir ya da tanıdıklarınıza sorabilirsiniz (en iyisi, her iki cinsiyetten insanlara sormak çünkü maaş miktarlarında cinsiyet ayrımı yapılmakta).

 

2. Farklı işverenlerle konuşun.

Araştırma yapmanın diğer bir yolu da budur. Onlar sizin deneyim ve uzmanlığınıza göre ne kadar maaş alabileceğinizi bilirler. Bundan faydalanın. Firmalara ulaşarak ilgilendiğiniz pozisyon için aranan özellikleri ve maaşı soruşturun. Kesin bir rakam olmasa da, belirli bir aralık alabilirsiniz.

 

3. Düşüncelerinizi toparlayın.

Aklınızdakileri ve araştırma sonuçlarınızı bir yerde toplayın.

 

4. Maaş aralığında en üst seviyeyi seçin.

Araştırmanızı yaparken piyasa değerinizi belirleyen bir rakam aralığına ulaşacaksınız. Çekindiğiniz için işvereninize bu aralığın ortalarında bir rakam söylemek isteyebilirsiniz fakat yüksek bir rakam söylemelisiniz. İlk olarak yüksek rakamda bir maaş almayı hak ettiğinize inanmalısınız. İkinci olarak işvereniniz zaten görüşmede bu rakamı aşağı çekmeye çalışacak. Sonunda orta yolu bularak alacağınız miktardan hoşnut kalmalısınız.

 

5. Aklınızda net bir miktar belirleyin.

Columbia İşletme Okulu'nda yapılan bir araştırmaya göre, iş görüşmesinde 5 bin dolar yerine 4.750 dolar gibi spesifik bir rakam isteyen kişiler, umduklarına yakın bir rakam elde etmeyi başarıyorlarmış. Spesifik bir rakam verdiğinizde işveren sizin, piyasa değeriniz hakkında araştırma yaptığınızı ve buna bağlı olarak böyle bir rakam talep ettiğinizi düşünüyormuş.

 

6. İşe muhtaçmış gibi görünmeyin.

Son teklif çok düşük olduğunda teklifi geri çevirmelisiniz çünkü bu rakam, piyasa değerinizi düşürecek ve kendinizi kötü hissetmenize neden olacaktır. Bir teklifi geri çevirmek kolay değildir fakat önemli olan, bunu ne zaman yapacağınızı bilmek ve hayır diyecek cesareti kendinizde görmektir.

 

7. Hazır olduğunuzdan emin olun.

Maaşınıza zam istemeden önce kendinize birkaç soru sormalısınız. İşinizde çalışmaya başlayalı bir yıl oldu mu? İşe girdiğinizden beri yeni sorumluluklar aldınız mı? Beklentilerin üzerinde bir performans sergilediniz mi? Tüm bu soruların cevabı evet olmalıdır.

 

8. Doğru zamanı kollayın.

Zamanlama her şeydir. Çoğu insan zam istemek için performans değerlendirme periyodunu bekler fakat o saatten sonra patronunuz çoktan, kime ne zam verileceğini hesaplamıştır. O yüzden bu periyottan 3-4 ay önce patronunuza zam konusunu açın. Bu bütçeyi belirledikleri döneme rast gelmektedir.

 

9. Detaylı bir Linkedin profili hazırlayın.

Bu sizin ne kadar iyi bir çalışan olduğunuzu gösteren bir sayfalık özettir. Bu sayfada başarılarınızı, aldığınız ödülleri ve müşteri ya da iş arkadaşlarınızın sizin hakkınızdaki yorumlarını, (şunu...., şunu... yapınca hayatımı kurtardın gibi) ve e-posta adresinizi paylaşın. Böylece  değerinizi herkese göstermiş olursunuz.

 

10. Unutmayın pratik yapmak önemlidir.

Zam istemek için önceden prova yapın. Ne söylemek istediğinizi bir kağıda yazın ve ayna karşısına geçerek ya da bir arkadaşınızın yanında, ta ki kendinizi rahat hissedene kadar söyleyeceklerinizi tekrarlayın.

 

11. Görüşmeyi Perşembe günü yapın.

Yapılan çalışmalar, Perşembe günlerinde zam alma oranının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Psychology Today'in yayımladığı bir raporda, şöyle denmektedir: "Bu günde katı tutumları bir kenara bırakarak, çok daha esnek ve uyumlu bir hale geliriz. Perşembe ve Cuma, görüşmede iyi bir sonuç almak için en uygun günlerdir çünkü hafta sonuna yaklaşılmaktadır."

 

Görüşme Sırasında

12. Kendinize güç verin.

Görüşmeden önce, lavaboya gidin, çenenizi yukarı kaldırın, göğsünüzü ileri itin ve ayaklarınızı yere sağlamca basın. Bunu yapmak, testosteron hormonunda artış sağlar. Bu da, kendinize güven ve stres hormonu kortizolün düşmesini sağlar.

 

13. Kahve için.

Avrupa Sosyal Psikoloji Dergisi'nde (European Journal of Social Psychology) yayımlanan bir çalışmada, kafeinin ikna mekanizmasına etkiyerek pasif davranışı ortadan kaldırdığı gözlemlenmiştir. Bununla ilgili olarak Business Insider'ın yaptığı açıklamaya göre, görüşme esnasında daha rahat olacaksınız ve kolay kolay geri adım atmayacaksınız.

 

14. İlk izlenime önem verin.

Odaya girişiniz görüşmenin gidişatını belirler. Siz hiç, iş görüşmesine girerken kapıda kaşları çatık vaziyette duran birini gördünüz mü? Pek de iç açıcı bir tablo değil. Başınızı dik tutun ve odaya girerken gülümseyin.

 

15. Sorularla başlayın.

Konuşmaya karşı tarafın ihtiyaçları, arzuları, korkuları, tercihleri ve önceliklerini anlamak amacıyla sorular sorarak başlayın. Yapılan araştırmalara göre görüşmelerde, çalışanların % 93'ünün belirgin bir şekilde görüşmenin gidişatını olumlu yönde etkileyecek olan soruları sormadıkları tespit edilmiştir. Şu tarz sorular sorulmalıdır: "Şu an için en büyük öncelikleriniz neler?" Böylece karşınızdakinin derdini öğrenebilir ve yardımcı olacak çözümler önerebilirsiniz.

 

16. Neler yapabileceğinizi belirtin.

Rakamlardan konuşmaya başlamadan önce, bugüne kadar neler yaptığınızı ve daha da önemlisi neler yapabileceğinizi anlatın. Şirkete daha çok nasıl değer katabileceğinizden bahsedin.

 

17. Geçmişi bırakın, geleceğe odaklanın.

Bir iş görüşmesine gittiğinizde şirket yetkilileri size, muhtemelen önceki işinizde aldığınız maaşı soracaktır. Hatta iş bulma kurumu da sizden bu bilgiyi ister. Önceki işinizde maaşınız oldukça düşükse bu sizin için zor bir durum olabilir. Hele ki, başvurduğunuz işte yüksek bir maaş istiyorsanız fakat dert etmeyin. Onun yerine önceki işinizde aldığınız maaşı söyledikten hemen sonra konuyu değiştirerek yeteneklerinizden, güvenilir olduğunuzdan, piyasa değerinizden ve gelecek planlarınızdan bahsedin.

 

18. Duruma bir de karşınızdakinin gözünden bakın.

Görüşmeye hazırlanırken duruma bir de karşı tarafın perspektifinden yaklaşılmalı. Çünkü karşı tarafın düşünce ve ilgi alanlarını göz önüne aldığımızda, her iki taraf için de uygun olacak şekilde bir çözüme ulaşabiliriz.

 

19. Kendiniz dışındakileri de düşünün.

Görüşmeye hazırlanırken isteyeceğiniz zammın, çevrenizdekileri nasıl etkileyeceğini düşünün. Almak istediğiniz zam yalnızca sizi ve bugününüzü değil, aynı zamanda ailenizi, çevrenizdikleri ve geleceğinizi de etkiler. Hatta işvereniniz de bu durumdan karlı çıkabilir! Sonuçta, pozisyonunuzdan ve maaşınızdan memnunsanız daha sıkı çalışırsınız ve şirkete daha çok değer katarsınız.

 

20. Pozitif olun, saldırgan olmayın.

Görüşmeler korkutucu olabilir fakat konuşmanızı her zaman olumlu bir havada sürdürmelisiniz. Konuşmaya şöyle başlayın: "Burada çalışmayı gerçekten seviyorum ve üzerinde çalıştığım projeleri bir hayli ilgi çekici buluyorum. Geçen yıldan bu yana, çalışmalarımın kapsamını az da olsa arttırdığımı düşünüyorum. Şirketteki rolümün, sorumluluklarımın ve şirkete yapmış olduğum katkının arttığına inanıyorum. Sizinle maaşımı yeniden gözden geçirme konusunda görüşmek istiyorum."

 

Zam İsteme Aşaması

21. Belirli bir aralık vermeyin.

"4 ila 5 bin lira arasında bir ücret istiyorum."  şeklinde bir aralık vermeyin. Siz kararsız olunca karşı taraf verdiğiniz aralıktaki düşük rakamı onaylar.

 

22. Piyasa değerinize odaklanın.

Görüşmede, talep edeceğiniz rakam yerine piyasada sizin pozisyonunuzda çalışan kişilerin ne kadar maaş aldıklarına odaklanın. Karşı taraf, piyasa değerine yakın bir maaş verdiğinden bahsederse yakın olanı değil, tam rakamı istediğinizi söyleyin.

 

23. Taleplerinizi belirtin.

Görüşme esnasında o işle ilgili beklentilerinizi önem sırasına göre sıralamanız son derece önemlidir. Araştırmalar göstermektedir ki, o işten beklentilerinizi önem sırasına göre belirtmek, uzun uzun kendinizi anlatmaya gerek kalmadan karşı tarafın sizin hakkınızda bilgi edinmesini sağlar. Örneğin, görüşme esnasında sizin için en önemli öğenin maaş olduğundan, ulaşım olanaklarının, tatil izinlerinin ve esnek çalışma saatlerinin daha sonra geldiğinden bahsedebilirsiniz.

Onlara, aradıkları elemanla ilgili önceliklerini sorabilir ve olanaklar üzerinde karşılıklı yarar sağlayacak şekilde anlaşma sağlayabilirsiniz. İki tarafın da kazançlı çıkması bir iş görüşmesinde en önemli öğedir.

 

24. Kişisel ihtiyaçlarınızdan bahsetmeyin.

Örneğin, kiranızın ve kreş ücretlerinin artışı gibi kişisel ihtiyaçlar konusuna hiç girmeyin. Hem çalışma arkadaşlarınız da muhtemelen, aynı dertlerden muzdariptir. Bunun yerine, performans ve başarılarınıza odaklanırsanız patronunuzun gözünde değeriniz artar.

 

25. Tavsiye isteyin.

Şirkete sağlayacağınız yararları açıkladınız, değeriniz hakkında konuştunuz ve zammı istediniz. Bundan sonra şöyle bir yol izlemenizi öneriyoruz: "Öncelikle fikirlerinize değer veriyorum. Bu nedenle vereceğiniz tavsiyelere açığım. Benim için ne önerirsiniz?" Böyle yaparak karşı tarafın gururunu okşamış olursunuz ve onu, sizinle ilgili bir konuda yorum yapması için cesaretlendirerek sizi desteklemesini sağlamış ve istediğiniz zammı vermesi konusunda ikna etmeye bir adım daha yaklaşmış olursunuz.

 

26. Uygun durumlarda e-postadan yararlanın.

Görüşmelerin çoğu karşılıklı olarak ya da telefonla yapılıyor. Fakat patron ya da insan kaynakları uzmanıyla önceden kurduğunuz iletişimin çoğu e-posta yoluyla olmuşsa zam konusunu da e-posta yoluyla görüşebilirsiniz. Bu size avantaj sağlar çünkü daha az korkar ve cümlelerinizi daha düzgün bir şekilde kurarsınız. E-posta yoluyla görüşme yolunu seçerseniz tıpkı karşılıklı görüşme yaparmış gibi nazik, resmi ve açık olun.

 

27. Dinlemesini bilin.

Bir görüşme esnasında karşı tarafın söylediklerine kulak vermek, zam talep etmek ve kendiniz hakkında bilgi vermek kadar önemlidir. Karşınızdaki insanın söylediklerine önem verdiğinizde, onun ihtiyaçlarını anlayabilir ve her iki tarafın da mutlu olmasını sağlayacak bir çözüm üretme yoluna gidebilirsiniz.

 

28. Görüşme esnasında avantajlı duruma gelmek için zaman kazanın.

Karşı tarafın ilk teklifini duyduğunuzda, hemen evet demeyin. Onun yerine, bir süre sessizliğinizi koruyun. Saniyeler süren sessizlik anında karşı taraf teklifini geliştirmeyi düşünebilir.

 

29. Sorular sorun.

Peki görüşme yaptığınız kişi istediğiniz rakamı küçümser ya da olumsuz yaklaşırsa ne yapılmalıdır?

Bu durumun sizi yıldırmasına izin vermeyin. Onun yerine konuşmayı sürdürmek amacıyla açık uçlu sorular sorun. Görüşmeyi şu şekilde devam ettirebilirsiniz: "Görüyorum ki, verdiğim rakamı şaşkınlıkla karşıladınız. Acaba bana şirketiniz hakkında, biraz daha bilgi verebilir misiniz? Mesela, bu pozisyon için önerdiğiniz ücret neye dayanıyor? Ya da arzu ettiğim rakama en yakın olarak ne verebilirsiniz?"

 

30. Karşıt fikir söylemeye korkmayın.

Diyelim ki, yüksek bir rakam söylediniz ve işveren hayır dedi. Bu, görüşmenin sona erdiği anlamına gelmez. Bu durumda şu şekilde devam edebilirsiniz: "Sizi anlıyorum ve şunu tekrar söylemek istiyorum ki, pozisyonumdan ve sizinle çalışmaktan oldukça memnunum. Tabi, çalışma arkadaşlarımdan da. Yeteneklerimin bu pozisyon için bir hayli uygun olduğunu düşünüyorum ve bence söyledeğim ücreti hak ediyorum."

 

31. Gözdağı vermeyin.

O insanla çalışmaya devam etmek istiyorsanız konuşmayı olumlu bir havada sürdürün. Ne yaparsanız yapın ama istediğiniz zammı almayı başaramazsanız, işten ayrılmakla tehdit etmeyin. Aynı zamanda, patronunuzu başka yerlerden teklifler aldığınız yönünde de, tehdit etmemelisiniz.

 

32. Farklı yönlerden avantaj sağlamaya yönelin.

Ya patronunuz zam vermeyi kesinlikle reddederse? O halde ondan esnek çalışma saatleri, tatil süresini uzatmayı, terfi ya da ek proje ve görevler isteyin.

 

33. Maaş pazarlığı yapmaktan vazgeçmeyin.

Maaş pazarlığı: teknikleri, taktikleri ve sözcük kalıplarıyla üzerine sayısız kitap yazılan karmaşık bir süreçtir. İyi haberse görüşmenin, ne sayıda yapılırsa o denli kolaylaşması. Daha da iyisi evinize istediğiniz zammı almış olarak dönecek olmanız. O halde ayağa kalkın ve görüşme için hazırlanın. Artık doğru bir şekilde yapmanız için gerekli bilgilere sahipsiniz.

 


Mehmet Salih SEYHAN Tüm Yazıları

ÇOCUKLARDA UYKU BOZUKLUKLARI VE TEDAVİSİ
2443 kez okundu, 16/08/2017

MÜKEMMELİYETÇİ AİLE TAKINTI HASTALIĞINA NEDEN OLUYOR!
1280 kez okundu, 16/08/2017

KARDEŞİ OLACAK ÇOCUĞA YAKLAŞIM
1280 kez okundu, 16/08/2017

Suçluluk Duygusu Çocukta Kaygı Ve Öfkeye Sebep Oluyor
1670 kez okundu, 16/08/2017

ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİ
1499 kez okundu, 16/08/2017

MUTLU EVLİLİK İÇİN 10 ÖNERİ
1172 kez okundu, 16/08/2017

ÇOCUĞUNUZA HER GÜN SÖYLEMENİZ GEREKEN 10 CÜMLE
1219 kez okundu, 16/08/2017

ÇOCUK UNUTMAZ…
1194 kez okundu, 16/08/2017

İNATÇI ÇOCUKLARLA BAŞ ETMENİN YOLLARI
1092 kez okundu, 16/08/2017

İŞ STRESİ İLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI
1423 kez okundu, 16/08/2017

OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR?
1407 kez okundu, 16/08/2017

İŞ BAŞVURUSUNDA GÖRÜŞME HAZIRLIĞI
1229 kez okundu, 16/08/2017

TRAJEDİ NEDİR?
1657 kez okundu, 16/08/2017

KARDEŞ KISKANÇLIĞI NASIL ÖNLENİR?
1272 kez okundu, 16/08/2017

ARAÇ KLİMALARINI KULLANIRKEN DİKKAT
1833 kez okundu, 16/08/2017

ÇOCUKLARA BU CÜMLELERİ SÖYLEMEYİN
3829 kez okundu, 16/08/2017

BAŞARISIZ İNSAN
1919 kez okundu, 16/08/2017

ÇOCUKLARDA ZEKA GELİŞİMİ İÇİN 10 ADIM
3703 kez okundu, 16/08/2017

İDEAL BİR ANAOKULU NASIL OLMALIDIR?
2746 kez okundu, 16/08/2017

ÇOCUK ADINA KARAR VERMEDEN ÖNCE
1592 kez okundu, 16/08/2017

ANAOKULU NE ZAMAN GEREKLİ?
1506 kez okundu, 16/08/2017

ÇALIŞAN ANNENİN YAŞADIĞI GÜÇLÜKLER
1788 kez okundu, 16/08/2017

AİLEYE AŞIRI BAĞIMLILIK
1764 kez okundu, 16/08/2017

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE ÇOCUKLAR NE TİP BECERİLERİ KAZANIR?
2114 kez okundu, 16/08/2017

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÇOCUĞU İLKÖĞRETİME HAZIRLAR MI? ( II )
1669 kez okundu, 16/08/2017

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÇOCUĞU İLKÖĞRETİME HAZIRLAR MI? ( I )
1741 kez okundu, 16/08/2017

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİDİR?
1843 kez okundu, 16/08/2017

SABAH AÇ KARNINA SU İÇMENİN FAYDALARI
2054 kez okundu, 16/08/2017

ÇOCUKLARDA İŞTAH ARTIRAN 12 ÖNERİ
1868 kez okundu, 16/08/2017

BU YİYECEKLER 'İLAÇ' GİBİ AĞRI KESİYOR!
2108 kez okundu, 16/08/2017

ÇOCUĞUM YEMEK YEMİYOR DİYORSANIZ İŞTE ÖNERİLER
2100 kez okundu, 16/08/2017

KİTAP OKUYAN ANNE BABANIN ÇOCUĞU DAHA ZEKİ OLUYOR
1824 kez okundu, 16/08/2017

ÇOCUĞUNUZUN ZEKASINI GELİŞTİREBİLİRSİNİZ
1732 kez okundu, 16/08/2017

ÇOCUĞUNUZUN ZEKİ OLMASI SİZİN ELİNİZDE
2029 kez okundu, 16/08/2017

SEVMEDİĞİNİZ YÖNÜNÜZÜ NASIL DEĞİŞTİRİRSİNİZ?
2052 kez okundu, 16/08/2017

TOPLUM İÇİNE ÇIKMADAN VE ÇIKILDIĞINDA YAPILMASI GEREKENLER
2162 kez okundu, 16/08/2017

TEMEL ETKİLİ İLETİŞİM KURMA YOLLARI
2313 kez okundu, 16/08/2017

İLETİŞİMDE SEN DİLİNİ Mİ YOKSA BEN DİLİNİ Mİ KULLANMALI?
1843 kez okundu, 16/08/2017

ANNE BABA ÇOCUK EĞİTİMİ
1983 kez okundu, 16/08/2017

SUDA BOĞULMAYA KARŞI ÖNERİLER..
1813 kez okundu, 16/08/2017

BAHAR HAVASI ÇARPMASIN - II
1880 kez okundu, 16/08/2017

BAHAR HAVASI ÇARPMASI -I
2037 kez okundu, 16/08/2017

MERHAMET ET ALLAH AŞKINA
1926 kez okundu, 16/08/2017

MUHAMMED DOĞDUĞU GECE
1965 kez okundu, 16/08/2017

KENDİNİZE OLAN GÜVENİ NASIL GELİŞTİREBİLİRSİNİZ?
2049 kez okundu, 16/08/2017

ERKEKLER NEDEN ALDATIR?
2675 kez okundu, 16/08/2017

EVLİLİK KORKUSU NEDİR, KİMLERDE GÖRÜLÜR VE NEDENLERİ NELERDİR?
2303 kez okundu, 16/08/2017

EVLİLİĞİNİZ NE DURUMDA?
2187 kez okundu, 16/08/2017

UZUN SÜRE DEVAM EDEN MUTLU İLİŞKİLERİN SIRRI
2019 kez okundu, 16/08/2017

UZUN SÜRE DEVAM EDEN MUTLU İLİŞKİLERİN SIRRI
1627 kez okundu, 16/08/2017

İLETİŞİMDE ETKİLİ OLMANIN 10 YOLU
2073 kez okundu, 16/08/2017

BİR LİDERDE BULUNMASI GEREKEN 10 ÖZELLİK
1816 kez okundu, 16/08/2017

BAŞARILI İNSANLARIN 15 ORTAK ÖZELLİĞİ
1820 kez okundu, 16/08/2017

ÇALIŞANLARIN PERFORMANSI NASIL ARTTIRILIR?
1816 kez okundu, 16/08/2017

BİRLEŞMEK İÇİN AYRI KALMAK
1793 kez okundu, 16/08/2017

ÇOCUKLARINIZ İÇİN BUNLARI İSTİYORSUNUZ!..
1974 kez okundu, 16/08/2017

ERKEĞE İSTEDİĞİNİ YAPTIRMADA 3 YÖNTEM !
2175 kez okundu, 16/08/2017

EVLİLİK KARARI VERİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
1932 kez okundu, 16/08/2017

DİZİLERDEN ÖĞRENDİĞİMİZ İSLAM DIŞI 11 ŞEY!
2078 kez okundu, 16/08/2017

SEVGİLİ PEYGAMBERİM
2194 kez okundu, 16/08/2017

TV’NİN OLUMLU ETKİLERİ NELERDİR?
2002 kez okundu, 16/08/2017

ÇOCUKLAR TELEVİZYONDA HANGİ PROGRAMLARI İZLEMELİ
1987 kez okundu, 16/08/2017

ERKEN KALKARSAN CEO OLABİLİR MİSİN?
2173 kez okundu, 16/08/2017

ENDİŞELERDEN KURTULMANIN YOLLARI
1999 kez okundu, 16/08/2017

ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN
2222 kez okundu, 16/08/2017

TUTSAK HALLER
2013 kez okundu, 16/08/2017

NEYMİŞ HAYATIN ANLAMI? NEDİR BU HAYAT?
2020 kez okundu, 16/08/2017

HAYATIN ANLAMINI ARAMAK
2380 kez okundu, 16/08/2017

HAYATIN ANLAMI NEDİR?
2428 kez okundu, 16/08/2017

TELEVİZYON İZLEMENİN ZARARLARI NELERDİR
3714 kez okundu, 16/08/2017

TÜRKİYE’DE SİYASETİN (POLİTİKANIN) TEMELİ
2201 kez okundu, 16/08/2017

BATMAN'IM BENİM
2271 kez okundu, 16/08/2017

ÖĞRENCİLER İÇİN MOTİVASYON
2484 kez okundu, 16/08/2017

24 ADIMDA POTANSİYELİNİZİ AÇIĞA ÇIKARIN
2538 kez okundu, 16/08/2017

PATRON VE LİDER ARASINDAKİ FARK
3711 kez okundu, 16/08/2017

NEDEN ŞİRKETE DAHA BAĞLI?
2576 kez okundu, 16/08/2017

HAYAL KIRIKLIĞI KARŞISINDA NE YAPILABİLİR?
2855 kez okundu, 16/08/2017

HAYAL KIRIKLIĞININ PANZEHİRİ
4028 kez okundu, 16/08/2017

​ETKİN PERFORMANS YÖNETİMİ OLMAZSA
2851 kez okundu, 16/08/2017

PERFORMANS BAĞLILIĞA NASIL ETKİ EDER?
2622 kez okundu, 16/08/2017

KARİYERDE SIKIŞIP KALMAK
2326 kez okundu, 16/08/2017

İŞ HAYATINIZDA FARK YARATMANIN İNCE AYRINTILARI
2006 kez okundu, 16/08/2017

LUT KAVMİNİN DURUMU
6196 kez okundu, 16/08/2017

TATİL, SOSYAL HAYATI ÖĞRENME SÜRECİDİR
2859 kez okundu, 16/08/2017

ÇOCUKLARINIZI BİR KARNE HEDİYESİ İLE MUTLU EDİN
3185 kez okundu, 16/08/2017

İŞ STRESİ VE BAŞ ETME YOLLARI - 2
2531 kez okundu, 16/08/2017

İŞ STRESİ VE BAŞ ETME YOLLARI -1
3383 kez okundu, 16/08/2017

ELEŞTİRİ NASIL YAPILMALI?
3490 kez okundu, 16/08/2017

HAYALPERESTLİKTEN KURTULMA VE GERÇEKÇİ OLMA
6924 kez okundu, 16/08/2017

GEÇİNİLMESİ ZOR İNSANLARLA GEÇİNMEK
3784 kez okundu, 16/08/2017

İLETİŞİMDE SEN DİLİNİ Mİ YOKSA BEN DİLİNİ Mİ KULLANMALI?
5296 kez okundu, 16/08/2017

TEMEL ETKİLİ İLETİŞİM KURMA YOLLARI - II
3706 kez okundu, 16/08/2017

TEMEL ETKİLİ İLETİŞİM KURMA YOLLARI - I
6555 kez okundu, 16/08/2017

ÇEKİNGENLİK VE KURTULMA YOLLARI
4055 kez okundu, 16/08/2017

KİŞİSEL GELİŞİMİN TARİHÇESİ
4023 kez okundu, 16/08/2017

KİŞİSEL GELİŞİM NEDİR?
3043 kez okundu, 16/08/2017

İŞGAL ALTINDA KALMIŞLIĞIM
3397 kez okundu, 16/08/2017

GİRİŞİMCİLER İÇİN TEMEL BİLGİLER
2724 kez okundu, 16/08/2017

REKLAMIN ETKİLERİ
2691 kez okundu, 16/08/2017

BAŞARI YOLUNDA 70 ALTIN KURAL
2632 kez okundu, 16/08/2017

SEVDAM
2292 kez okundu, 16/08/2017

UYKU ÖNCELERİMİ SEVİYORUM
2429 kez okundu, 16/08/2017

AHİR ZAMAN
2526 kez okundu, 16/08/2017

GIYBET
2296 kez okundu, 16/08/2017

ÖFKE NASIL KONTROL ALTINA ALINABİLİR?
2189 kez okundu, 16/08/2017

10 REKLAMDAN 7'Sİ CİNSELLİK İÇERİYOR
2571 kez okundu, 16/08/2017

KENDİNİZE GÜVENMEYİ ÖĞRENİN
2228 kez okundu, 16/08/2017

DÜŞÜNCELERİM
2268 kez okundu, 16/08/2017

MEMU-ZİN AŞKINA
2225 kez okundu, 16/08/2017

EĞER BİR GÜN BEN ÖLMEZDE YAŞLI BİR HUYSUZ İHTİYAR OLURSAM!
2299 kez okundu, 16/08/2017

DOĞU HEP KARANLIK
2499 kez okundu, 16/08/2017

BAŞARININ SIRRI
2715 kez okundu, 16/08/2017

İŞE BAKIŞ AÇINIZI DEĞİŞTİRMEKLE BAŞLAYIN
2950 kez okundu, 16/08/2017