HACCIN TARİF ve FAZİLETLERİ - I

İhsan SEYHAN Yazar İhsan SEYHAN

16/08/2017, 1388 kez okundu


Teala şöyle buyurmuştur:

     إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًى لِلْعَالَمِينَ. فِيهِ ءَايَاتٌ بَيِّنَاتٌ مَقَامُ

إِبْرَاهِيمَ وَمَنْ دَخَلَهُ كَانَ ءَامِنًا وَلِلَّهِعَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا وَمَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ .

"Doğrusu insanlar için ilk kurulan ev,Mekke'de âlemler için mübarek ve hidayet kaynağı olan Kâbe'dir. Orada apaçıkdeliller vardır. İbrahim'in makamı vardır. Kim oraya girerse güvenlik içindeolur. Oraya yol bulabilen insana, Allah için Kâbe'yi hacc etmesi gereklidir." ( l-i İmran:96-97)

  وَأَذِّن فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجَالًا وَعَلَى كُلِّ ضَامِرٍ يَأْتِينَ مِن كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ

"İnsanların arasında haccı ilan et ki, gerek yaya olarak gerek uzak yollardan gelen yorgun develer üzerinde sana gelsinler" (Hac, 22/27).

 

 

HACCIN TARİFİ

-Hacc, Mekke'ye gitmeyi kasdetmektir. Çünkü tavaf ibadeti, sa'y,Arafat'ta vakfe ve diğer hacc menasiki, Allah'ın emrine icabet etmek ve onun rızasını kazanmak içindir.                        

 

-Hacc İslam'ın beş temel esasından birisi olup, dinin zarurî olarak bilinmesi gereken farzlarından biridir.

 

-Haccın farz olduğunu inkâr eden kâfir olup İslâm'dan dönmüş sayılır.

 

-Alimlerin çoğunluğunun kabul ettiği görüşe göre haccın farz oluşu Hicret'ten sonra altıncı senede olmuştur.Çünkü:      وَأَتِمُّواْ الْحَجَّ وَالْعُمْرَةَ لِلّهِ

"Allah için hacc ve umreyi tamamlayınız" (Bakara: 196) ayeti hicri altıncı senede nazil oldu. Bu ayette geçen "tamamlayınız" ifadesiyle hacc farzının başladığı murad edilmiştir. Alkame, Mesruk ve İbrahim Nehai'nin "Haccı ikame ediniz." şeklindeki kıraatleri bu görüşü kuvvetlendirmektedir. (Burivayeti Taberani sahih bir senedle nakletmiştir.) İbn Kayyım ise, haccın farziyetinin dokuz ve onuncu senede olduğu görüşünü tercihetmiştir.

 

HACCIN FAZİLETİ

-Bir çok müslüman tarafından pek önemsenmeyen, gerekli şartları haiz olduktan sonra bir an önce ifa edilmesi icabeden haccın fazileti ve önemi gerçekten büyüktür.

 

-Gücü yetenin, ömründe bir kere, Kâbe’ye gidip, oraya mahsus ibadetleri yapması farzdır.

 

-Hac hem beden sağlığının, hem de mal varlığının şükür ve edası olduğundan farz kılınmasında birçok hikmet ve fayda vardır.

 

-Müslüman için, dünya ve ahiret hayatı açısından önemli bir dönüm noktası olan hac, samimi ve ihlaslı olarak yapılırsa hacılara,günahlarından arınma imkanı verir.

 

-Hac,Müslümanın Allah katındaki derecelerini yükseltir, cenneti kazanmalarına vesile olur.

Hac,Müslümanın ahlaken olgunlaşmalarına yardım eder.

 

Hac ibadetinin fazileti ve önemi gerçekten büyüktür. Şimdi bu konudaki bazı hadisi þeriflere kulak verelim:

Hz. Peygamber haccın fazileti hakkında şöyle buyurmuştur:’’Mebrur (kabul edilmiş) bir hac, dünya ve dünyadaki şeylerin hepsinden daha hayırlıdır. Mebrur (kabul edilen) haccın karşılığı cennettir.’’6

 

الْحُجَّاجُ وَالْعُمَّارُ وَفْدُ اللَّهِ إِنْ دَعَوْهُ أَجَابَهُمْ وَإِنِ اسْتَغْفَرُوهُ غَفَرَ لَهُمْ

‘’Hac ve umre niyetiyle (Mekke´ye) gidenler, Allah´ın halkı ve ziyaretçileridir. Eğer onlar, Allah´tan isterlerse, Allah kendilerine isteklerini verir. Eğer dua ederlerse, dualarını kabul eder. Eğer şefaatta bulunurlarsa, şefaatları kabul olunur.’’7

 

      مَنْ حَجَّ هَذَا الْبَيْتَ فَلَمْ يَرْفُثْ وَلَمْ يَفْسُقْ رَجَعَ كَمَـا وَلَدَتْهُ أُمُّهُ.

“Kim ihlaslı olarak hacca gider, bu esnada kötü söz ve davranışlardan sakınır ve günahlara bulaşmazsa –kul hakları hariç- annesinden doğduğu gün gibi günahlarından arınmış olarak vatanına döner.” (Buhari, Hac, 4)

 مَنْ أَتَى هَذَا الْبَيْتَ فَلَمْ يَرْفُثْ وَلَمْ يَفْسُقْ رَجَعَ كَمَـا وَلَدَتْهُ أُمُّهُ. [ رواه مسلم]

“Kim bu Eve (Beytullah'a) gelir de kötü söz söylemez (veya eşiyle cinsel ilişkide bulunmaz) ve günah işlemezse, annesinden doğduğu gibi geri döner.

 

 الْعُمْرَةُ إِلَى الْعُمْرَةِ كَفَّارَةٌ لِـمَـا بَيْنَهُمَـا، وَالْـحَجُّ الْـمَبْرُورُ لَيْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلَّا الْـجَنَّةُ.

[ رواه البخاري ومسلم ]

“Umre,diğer umre ile arasındaki günahları siler.Makbul haccın karşılığı cennetten başka bir şey olamaz. ” 

Yine Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- kendisiyle hac yapmak isteyen bir kadına şöyle buyurmuştur:فَإِذَا جَاءَ رَمَضَانُ فَاعْتَمِرِي؛ فَإِنَّ عُمْرَةً فِيهِ تَعْدِلُ حَجَّةً مَعِي.

[ رواه البخاري ومسلم وأصحاب السنن]

“Ramazan ayı geldiğinde umre yap. Çünkü Ramazan ayında yapılan bir umre benimle birlikte yapılmış bir hacca denktir.”

 

Abdullah b. Ubeyd, İbn-i Ömer'e -Allah ondan râzı olsun- dedi ki:

“Ne diye ben senin sadece bu iki rüknü yani Hacer-i Esved ile Rükn-i Yemânî’yi istilâm ettiğini görüyorum. (Sebebi nedir?)

İbn-i Ömer dedi ki:

- Eğer ben bu işi yapıyorsam, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-’in:

- Şüphesiz bunlara el sürmek (ve böylece onları istilâm etmek) günahları döker, dediğini ve yine onun:

- Kim bu Beyti yedi defa tavaf eder ve arkasından iki rekat namaz kılarsa, bir köle azad etmiş gibi olur.”

ile: “Bir kişi ayağını kaldırıp koyacak olursa, mutlaka ona on tane hasene yazılır, on tane günahı silinir ve on tane derecesi yükseltilir, dediğini duymuş olmamdır."

Kim Beyt-i Atik’i tavaf eder, Hacer-i Esved’i de istilâm ederse, kıyâmet gününde ona tanıklık eder. Çünkü İbn-i Abbas'tan -Allah ondan ve babasından râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Hacer-i Esved hakkında şöyle buyurmuştur:

وَاللهِ لَيَبْعَثَنَّهُ اللهُ الْـحَجَرِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَلَهُ عَيْنَانِ يُبْصِرُ بِهِمَـا وَلِسَانٌ يَنْطِقُ بِهِ يَشْهَدُ لِـمَنْ اسْتَلَمَهُ بِحَقٍّ.ٌ

“Allah’a yemin ederim ki, kıyâmet gününde Allah Hacer-i Esved'i kendisiyle göreceği iki gözü, kendisiyle konuşacağı bir dili olduğu halde ortaya çıkaracak ve bu taş kendisini hakkı ile istilâm edenler lehine şâhitlikte bulunacaktır.”

 

Yine İbn-i Abbas’tan -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre,  Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

 نَزَلَ الْـحَجَرُ الْأَسْوَدُ مِنَ الْـجَنَّةِ وَهُوَ أَشَدُّ بَيَاضًا مِنْ اللَّبَنِ فَسَوَّدَتْهُ خَطَايَا بَنِي آدَمَ.

 [ رواه ابن خزيمة والترمذي]

“Hacer-i Esved cennetten, kardan daha beyaz bir halde indirildi.Onu,  dem oğullarının günahları kararttı.”

أَيُّ الْعَمَلِ أَفْضَلُ؟ فَقَالَ: إِيمَـانٌ بِاللهِ وَرَسُولِهِ. قِيلَ: ثُمَّ مَاذَا؟ قَالَ: الْـجِهَادُ فِي سَبِيلِ اللهِ. قِيلَ: ثُمَّ مَاذَا؟ قَالَ: حَجٌّ مَبْرُورٌ.[رواه البخاري ومسلم] 

“Amellerin hangisi daha faziletlidir? sorusuna Peygamberimiz: “Allah ve Resulüne iman” diyerek cevap vermiş; sonra hangisi? sualine; “Allah yolunda cihad” karşılığını vermiş, “sonra hangisi? diye sorulunca; “Makbul hacdır” buyurmuştur. (Buhari, Hac,4;Nesai, Menasik,4 [5/113])

تَابِعُوا بَيْنَ الْـحَجِّ وَالْعُمْرَةِ؛ فَإِنَّهُمَـا يَنْفِيَانِ الْفَقْرَ وَالذُّنُوبَ كَمَـا يَنْفِي الْكِيرُ خَبَثَ الْـحَدِيدِ وَالذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ، وَلَيْسَ لِلْحَجَّةِ الْـمَبْرُورَةِ ثَوَابٌ إِلَّا الْـجَنَّةُ.

“Hac ve umreyi birlikte yapın. (Yani umre yaptığınız zaman hac da yapın. Hac yaptığınız zaman umre de yapın.) Çünkü hac ile umre, körüğün demir, altın ve gümüşün üzerindeki kir ve pası giderdiği gibi, fakirliği ve (küçük) günahları siler götürür. Mebrur (kabul olunan) haccın sevabı, ancak cennettir.”

جِهَادُ الْكَبِيرِ وَالصَّغِيرِ وَالضَّعِيفِ وَالْـمَرْأَةِ الْـحَجُّ وَالْعُمْرَةُ.[رواه النسائي[

Hac ve umre,  yaşlıların, küçüklerin, güçsüzlerin ve kadınların cihadıdır. Hacının her sübhanellah, lailaheillellah ve Allahüekber demesi karşılığında kendisine bir müjde verilir. 

 işe -Allah ondan râzı olsun-  de Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'e şöyle sormuştur:

هَلْ عَلَى النِّسَاءِ مِنْ جِهَادٍ؟ قَالَ: نَعَمْ عَلَيْهِنَّ جِهَادٌ لَا قِتَالَ فِيهِ: الْـحَجُّ وَالْعُمْرَةُ.

[ رواه أحمد وابن ماجه وصححه الألباني ]

“Ey Allah’ın Rasûlü! Kadınların üzerine de farz olan cihad var mıdır?”

Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-:

- Evet, onların da üzerine farz olan ama içerisinde savaşma ve çarpışmanın olmadığı bir cihad vardır: O da hac ve umredir.”

Başka bir rivâyette  işe -Allah ondan râzı olsun-  de Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'e şöyle sormuştur:

 ((يَا رَسُولَ اللهِ! أَلَا نَخْرُجُ فَنُجَاهِدَ مَعَكَ، فَإِنِّي لَا أَرَى عَمَلًا فِي الْقُرْآنِ أَفْضَلَ مِنَ الْـجِهَادِ؟ قَالَ: لَا، وَلَكُنَّ أَحْسَنُ الْـجِهَادِ وَأَجْمَلُهُ حَجُّ الْبَيْتِ حَجٌّ مَبْرُورٌ.))

[ رواه النسائي والحاكم وابن حبان وصححه الألباني ]

 “Ey Allah'ın elçisi! (Biz kadınlar) seninle beraber cihada çıkmayalım mı? Çünkü ben, Kur'an'da cihaddan daha faziletli amel görmüyorum.

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu:

- Hayır. Sizin için cihadın en iyisi ve en güzeli, mebrur bir şekilde Beyt’i haccetmektir.”

Kim, kötü söz söylemeden ve dini kurallarý çiğnemeden haccederse, anasından doğduğu gün gibi günahlarından arınmış olur”

 [Kabul olan hac, kılınmamış namazların, tutulmamış oruçların, verilmemiş zekatların günahlarının affına sebep olmaz Bunları geciktirme günahlarının affına sebep olur Kul borçları verilmedikçe veya helalleşilmedikçe ödenmiş olmaz Kul ve hak borçlarından başka günahlar affedilir Hadis-i şerifte (Arafat’ta vakfeye durup da günahlarının affedilmediğini zanneden, büyük günaha girmiş olur) buyuruldu (Hatib)

 

Ticareti, dünyalık işleri hac işine karıştırmamalıdır Borçları varsa ödemeli, hak sahipleriyle helalleşmeli, günahlarına tevbe etmelidir Bunlara riayet edilerek yapılan hac makbul olur Hadis-i şeriflerde, (Hac edin ki muhtaç olmayasınız Yolculuk edin ki sıhhate kavuşasınız) ve (Hac zenginliğe, zina fakirliğe sebep olur) buyuruldu (Taberani-Şir’a)]

İbn Şammase (r.a.) şöyle dedi:

 

Ağır hasta iken Amr b. As’ın ziyaretine gittik. Uzun süre ağladı ve şöyle dedi: “Yüce Allah (c.c.), İslamiyeti kalbime ve zihnime yerleştirince Resulullah’ın yanına gittim ve,

-Ya Resulallah, elinizi uzatın size biat etmek istiyorum, dedim. Elini uzattı ve

-“Ne var, ne istiyorsun?” diye sordu.

-Şart koşmak istiyorum, dedim.

-“Neyi şart koşmak istiyorsun?” buyurdu.

- Allah tarafından affedilmemi, deyince şöyle buyurdu:

أَمَا عَلِمْتَ أَنَّ الْإِسْلَامَ يَهْدِمُ مَا كَانَ قَبْلَهُ، وَأَنَّ الْـهِجْرَةَ تَهْدِمُ مَا كَانَ قَبْلِهَا، وَأَنَّ الْـحَجَّ يَهْدِمُ مَا كَانَ قَبْلَهُ.[ رواه مسلم ]

-“Müslüman olmanın kendisinden önceki günahları yok ettiğini, hicret etmenin kendisinden önceki günahları yok ettiğini ve haccın da kendisinden önceki günahları yok ettiğini bilmiyor musun?” (Dolayısıyla bu imkân zaten vardır)

Peygamberimiz,  “Mebrur haccın karşılığı cennettir,” buyurunca,

-Hac nasıl mebrur olur? diye soruldu

-“Cömert olup yemek yedirmek, nazik olup kaba konuşmamak, kaba davranmamak ve selamı yaymakla olur”, buyurdular.

 

Hacca  gidiniz; çünkü hac,  suyun kirleri giderdiği gibi günahlardan temizler. 

 

 

Hacceden kimse, yakınlarından dört yüz kişiye şefaat eder.

 

İbn Abbas,hasta iken çocuklarını çağırıp topladı. Onlara Resulullah’ı söyle buyururken dinledim dedi:

Hacının hac ibadeti esnasında attığı her bir adımına, Harem hasenelerinden olmak üzere yedi yüz hasene yazılır. Harem haseneleri nedir? Diye soruldu. “Her bir hasenenin karşılığı yüz bin sevaptır” dedi.

 

- Hac ve umreye gidenler, Allah’ın davetlileridir; Allah onları davet etti onlar da icabet ettiler. İstedikleri şeyleri kendilerine verir.

 

 

- Peygamberimiz (s.a.) “Allahım, hacıyı ve onun bağışlanmasını istediği kimseyi affeyle” diye dua etti.

 

 

- Hac farz olduğunda onu eda etmede acele ediniz; çünkü yarın başınıza nelerin geleceğini bilemezsiniz.

 

 

- Bir kul, Allah’ı razı edecek harcamalarda cimrilik yaparsa, onun kat kat fazlasını Allah’ın gazabına sebep olan yerlerde harcamak durumunda kalır. Kim de gereksiz bir dünyalığından dolayı haccı terkederse, daha sonra bu ibadeti yapmada birçok engellerle yüz yüze gelebilir.  Gerekli olduðu halde Müslüman kardeşine yardımcı olmayan kimse de, günah işleyen bir başkasına yardımcı olmakla mübtela kılınır.  Bundan da bir sevap alamaz.” 


İhsan SEYHAN Tüm Yazıları

ŞANS OYUNLARI HARAM MIDIR?
3827 kez okundu, 16/08/2017

HACCIN TARİF ve FAZİLETLERİ - III
1174 kez okundu, 16/08/2017

HACCIN TARİF ve FAZİLETLERİ - II
1232 kez okundu, 16/08/2017

HACCIN TARİF ve FAZİLETLERİ - I
1389 kez okundu, 16/08/2017

KADİR GECESİ'NDE NASIL İBADET EDİLİR?
1771 kez okundu, 16/08/2017

ORUCUN VE RAMAZAN AYININ FAZİLETİ
2243 kez okundu, 16/08/2017

ÜÇ AYLARIN FAZİLETLERİ - I
3219 kez okundu, 16/08/2017

RİSALE NUR’DAN HASTALAR RİSALESİ
3483 kez okundu, 16/08/2017

UMRENİN FAZİLETİ
1665 kez okundu, 16/08/2017

İMAM-I ŞAFİİ HAZRETLERİ KİMDİR?
1555 kez okundu, 16/08/2017

KUTUPLARA YAKLAŞTIKÇA NAMAZ VAKİTLERİ
2710 kez okundu, 16/08/2017

MEVLİD KANDİLİ ÖNEMİ VE FAZİLETLERİ NELERDİR?
2720 kez okundu, 16/08/2017

MEVLİD KANDİLİ NEDİR?
1719 kez okundu, 16/08/2017

NAMAZ, AHLAK, HAYAT NAMAZI VE NEFS TEZKİYESİ
2646 kez okundu, 16/08/2017

ESKİ BAYRAMLAR VE YENİ BAYRAMLAR ARASINDAKİ FARKLAR
3236 kez okundu, 16/08/2017

KURBAN KESMENİN FAZİLETİ
1879 kez okundu, 16/08/2017

NEDEN HER İNSANIN İRADESİ FARKLIDIR?
2329 kez okundu, 16/08/2017

DUA EDERKEN ISRARCI OLMALI MIYIZ?
2273 kez okundu, 16/08/2017

LUT KAVMİ
2133 kez okundu, 16/08/2017

ORUÇ CENNETE GÖTÜRÜR
1824 kez okundu, 16/08/2017

RAMAZAN AYI RAHMET VE MAĞFİRET AYIDIR
1827 kez okundu, 16/08/2017

RAMAZAN AYI ORUÇ AYIDIR
1756 kez okundu, 16/08/2017

RAMAZAN AYI KUR'AN-I KERİM AYIDIR
1771 kez okundu, 16/08/2017

RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ
1754 kez okundu, 16/08/2017

BERAT GECESİNDE NELER YAPMALI?
1846 kez okundu, 16/08/2017

ŞABAN AYI'NIN FAZİLETLERİ
1825 kez okundu, 16/08/2017

CENNET ANALARIN AYAKLARI ALTINDADIR
1852 kez okundu, 16/08/2017

MİRAÇ KANDİLİ NEDİR FAZİLETLERİ NELERDİR?
1887 kez okundu, 16/08/2017

ADI GÜZEL, KENDİ GÜZEL MUHAMMED
2083 kez okundu, 16/08/2017

KUTLU DOĞUM HAFTASI İLE MEVLİT KANDİLİ
2002 kez okundu, 16/08/2017

İŞTE REGAİP KANDİLİ HAKKINDA BİLGİ
2522 kez okundu, 16/08/2017

İSLAMİYET’İN DOĞUŞU VE YAYILIŞI
2280 kez okundu, 16/08/2017

İSLAMİYET'TEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİ
2117 kez okundu, 16/08/2017

ABDESTİN SÜNNETLERİ
2017 kez okundu, 16/08/2017

ABDESTİN FARZLARI
1974 kez okundu, 16/08/2017

ABDEST NASIL ALINIR
1984 kez okundu, 16/08/2017

ABDEST NEDİR
1875 kez okundu, 16/08/2017

NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR
2058 kez okundu, 16/08/2017

İSLAM DİNİNDE BASKI VE ZORLAMAK YOKTUR
2261 kez okundu, 16/08/2017

PEYGAMBER EFENDİMİZİN GÜNLÜK HAYATA AİT SÜNNETLERİ
2293 kez okundu, 16/08/2017

İSLAMDA ADAB - I
2085 kez okundu, 16/08/2017

EFENDİMİZ (S.A.V)'İN YASAKLADIĞI VE TAVSİYE ETTİĞİ İSİMLER
2014 kez okundu, 16/08/2017

HZ MUHAMMEDİN HAYATI
2274 kez okundu, 16/08/2017

HZ.LOKMAN PEYGAMBERİN HAYATI
2948 kez okundu, 16/08/2017

HZ.SÜLEYMAN PEYGAMBERİN HAYATI
2245 kez okundu, 16/08/2017

HZ.DAVUT PEYGAMBERİN HAYATI
2164 kez okundu, 16/08/2017

HZ.HARUN PEYGAMBERİN HAYATI
2411 kez okundu, 16/08/2017

HZ. MUSA PEYGAMBERİN HAYATI
2532 kez okundu, 16/08/2017

HZ. YUNUS PEYGAMBERİN HAYATI
2244 kez okundu, 16/08/2017

HZ.ŞUAYB PEYGAMBER HAYATI
2279 kez okundu, 16/08/2017

HZ.ZÜLKİFL'İN HAYATI
2422 kez okundu, 16/08/2017

HZ. EYÜP PEYGAMBERİN HAYATI
2157 kez okundu, 16/08/2017

HZ. YAKUP'UN HAYATI
2365 kez okundu, 16/08/2017

HZ.İSHAK PEYGAMBERİN HAYATI
2377 kez okundu, 16/08/2017

HZ.İŞMOİL HAYATI
3076 kez okundu, 16/08/2017

HZ. ZÜLKARNEYN HAYATI
3175 kez okundu, 16/08/2017

HZ.NUH HAYATI
2410 kez okundu, 16/08/2017

HZ.İDRİS'İN HAYATI
2677 kez okundu, 16/08/2017

HZ. SIT (S.A.)
2741 kez okundu, 16/08/2017

HZ. YUSUF PEYGAMBERİN HAYATI
3123 kez okundu, 16/08/2017

HABİL İLE KABİL'İN HAYATI
2689 kez okundu, 16/08/2017

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ
1979 kez okundu, 16/08/2017

ORUÇ'UN FAYDALARI
2331 kez okundu, 16/08/2017

RAMAZAN AYIN FAZİLETİ
3298 kez okundu, 16/08/2017

RAMAZAN AYI GELMEDEN ÖNCE NELER YAPILIR
3106 kez okundu, 16/08/2017

İŞTE BERAT KANDİLİ ÖNEMİ VE ANLAMI
2828 kez okundu, 16/08/2017

ŞABAN AYINDA ORUÇ TUTMANIN MÜKÂFATI
3203 kez okundu, 16/08/2017

MİRAÇ KANDİLİ NEDİR?
2485 kez okundu, 16/08/2017

Hz. ÂDEM HAYATI
3849 kez okundu, 16/08/2017

RECEB AYI VE REGAİB GECESİNİN FAZİLETİ
2817 kez okundu, 16/08/2017

HZ.MUHAMMED (S.A.V)´İN HAYATI
2856 kez okundu, 16/08/2017

HZ.SALİH'İN HAYATI
2752 kez okundu, 16/08/2017

RUHUN ŞAD OLSUN BÜYÜK ÜSTAD
2699 kez okundu, 16/08/2017

Fatiha Süresini Hiç Böyle Okumuşmuydunuz
3233 kez okundu, 16/08/2017