Doğunun Nabzı | Doğunun Nabzı Burada Atıyor ®
Reklam
Suriyelilerin İlacını Vatandaş Ödeyecek 16/10/2015

Suriyelilerin İlacını Vatandaş Ödeyecek

 

Suriye'de çatışmaların başladığı 2011 Nisan ayından bu yana Türkiye'deki sığınmacılara 7.5 milyar dolar harcandı. Başbakanlık dün itibariyle bütün eczane ve hastaneleri Suriyelilerin kullanımına açtı. Yani kendi vatandaşından mide, kalp, tansiyon başta olmak üzere pek çok ilaç için 'katkı payı'nı ikiye katlayan hükümet, Suriyeli mültecilerin ilaç parasını da vatandaşına fatura edecek.

 

'GEÇİCİ KORUMA' ALTINDA

 

Türkiye'de yaşayan 2.5 milyon Suriyeli için ilaç krizi yaşanıyor. Başbakanlık ve Sosyal Güvenlik Kurumu yeni bir kararla sekiz şehir ile sınırlı olan Suriyelilerin eczanelerden ücretsiz ilaç alımını 81 ile çıkardı. Ancak 24 bin 500 eczanenin Suriyelilere ilaç vermesine ilişkin protokol hâlâ imzalanmadı. Eczacılar da valiliklerin ödemesi planlanan ilaç parası için Başbakanlık'a yazı gönderdi. Türk Eczacıları Birliği ise protokol şartı istedi.

 

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'na gönderilen yazıda Suriyelilere verilen ilaçların parasının ne kadar sürede ödeneceğinin belirtilmesi istendi. Suriyeli reçetelerinin karşılanmaması halinde eczanelerin zor durumda kalacağı aktarıldı. Kritik yazıda Suriyelilerin 'geçici koruma' statüsüne alındığı vurgulandı.

 

24 bin 500 eczanenin Suriyelilere vereceği ilaçlarla ilgili belirsizlik yaşandığı uyarısı yapıldı. Eczacıların sığınmacılara nasıl ilaç vereceği ve reçete kesintilerinin ne kadar sürede ödeneceğinin muallakta kaldığı vurguladı. Eczanelerin, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalarının sonlandırılması durumunda parayı kimin vereceğinin belli olmadığı kaydedildi.

 

Valiliklerde kurulan Acil Yardım Harcama Komisyonu tarafından yapılacak ödemelerin kaç gün içerisinde eczacının hesabına yatırılacağının da belli olmadığı aktarıldı.

 

YENİ PROTOKOL ŞART!

 

Türk Eczacıları Birliği'nden (TEB) ise 15 Ekim 2015 tarihinden itibaren başlayan her eczaneden Suriyeliye ilaç uygulamasının kriz çıkarmaması için çağrı yapıldı. TEB ile AFAD arasında tüm eczacılarımızı kapsayan genel bir protokol yapılması talep edildi. Protokol yapılmaması durumunda kriz yaşanabileceği belirtildi.

 

'ECZANELER SEKİZ AYDIR PARA ALAMIYOR'

 

Daha önce sadece sekiz şehirdeki eczanelerin Suriyelilere ilaç verebildiğini hatırlatan Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Harun Kızılay, "Ancak bunlar bile paralarını sekiz aydır alamıyorlar. Şimdi 81 ildeki eczaneler Suriyelilere açılıyor. Eczacıların Suriyelilere verdiği ilacın parasının ödenmesi konusunda netlik yok. İl Valiliği eczacıların parasını ne zaman verecek, belli değil. İlaçları verelim ama bir yılda parayı vermezlerse eczaneler zor durumda kalır. AFAD ile karşılıklı bir sözleşme yaparak bu krizin aşılması gerekiyor" diye konuştu.

 

SGK 400 MİLYON LİRA TASARRUF EDECEK!

 

SGK, 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) eşdeğer ilaç uygulaması için yeni bir fiyat hesaplaması getirmişti. Mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit B, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlar için hastalar bu tarihten itibaren daha fazla fiyat farkı ödemeye başladı. Taban birim fiyat uygulaması ile SGK'nın yaklaşık 15 eşdeğer grupta, piyasada toplam 218 ilaç için 400 milyon lira tasarruf yapacağı belirtilmişti. (Kaynak:T24)

Bu haber 1014 kez okundu.
Facebook Yorumları