Doğunun Nabzı | Doğunun Nabzı Burada Atıyor ®
Reklam
Neden Sosyal Güvenlik? 23/07/2015

Neden Sosyal Güvenlik?

İnsanlar yaşamları boyunca kendi iradeleriyle ya da iradeleri dışında açığa çıkan çeşitli mesleki, fizyolojik ve sosyo-ekonomik risklere maruz kalmaktadır. Bu risklerin ortadan kaldırılması, bireyler üzerindeki etkilerinin azaltılması veya sonuçlarının onarılması gerekmektedir. Ayrıca, insanların artan güvenlik ihtiyaçlarına cevap verecek ve onlara insan onuruna yaraşır huzurlu ve mutlu bir yaşam sunacak bir yapıya ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu ihtiyaçtan doğan “Sosyal Güvenlik” toplumun bütün bireylerinin hiçbir ayrım ve ayrıcalık gözetilmeksizin hem ekonomik hem de sosyal bakımdan bugünlerini ve yarınlarını güvence altına alınmasını amaçlayan; birbirleri arasında sıkı bir birlik ve uyum kurulmuş olan bir sistemler bütünü olarak tanımlanmaktadır.

Sosyal politikanın en önemli araçlarından biri olan sosyal güvenlik; iş kazası meslek hastalığı hastalık, analık, malullük yaşlılık ve ölüm gibi herhangi bir sosyal risk yönünden geliri veya kazancı azalmış kişilerin, başkalarının yardımına gerek kalmaksızın, yaşama ve geçinme gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan bir sistemler bütünüdür. Sosyal güvenliğin yoksullukla ve yoksunlukla mücadelede, özellikle işsizlik, kayıt dışı ekonomi ve istihdama yönelik uygulamaları ile ülke kalkınması ve gelişmesindepayı büyüktür.

Sosyal güvenliğin kapsamında, kısa ve uzun vadeli ekonomik ve sosyal risklere karşı sigorta oluşturulmakta ve belirlenen koşulları sağlayan hak sahiplerine aylık bağlanmakta ya da diğer ödemeler yapılmaktadır.Uzun vadeli sigorta kapsamına yaşlılık, ölüm ve malullük sigortaları girmekte ve kamuoyunda tartışılan sosyal güvenlik sis­teminin asıl unsurlarını bunlar teşkil etmektedir. Kısa vadeli sigorta kolları ise hasta­lık, analık, iş kazaları, meslek hastalıkları, aile yardımları ve işsizlik gibi doğası gereği daha çok sağlık ile ilgili sosyal güvenlik alanını içermektedir.

Sosyal güvenliğin amacı her insana aşırı derecede muhtaçlığa düşmeden ve özgürlüğünden fedakârlık ettirmeden insan şahsiyetine yaraşır bir hayat düzeyi sağlamaktır.

Sosyal Güvenlik kişinin doğumundan ölümüne, hatta ölümünden sonra hak sahiplerinin yanında yer alan bir sistemdir.

 

Sosyal güvenlik yoksulluk, işsizlik, gelecekle ilgili ekonomik belirsizlik, yaşlılık ve hastalık gibi sosyal tehlikelerin ortaya çıkaracağı olumsuzlukları hafifletmeyi ya da yok etmeyi sağlayan önlemleri içerir.

Yukarıda açıklanan sosyal güvenliğin kısa ve uzun süreli faydalarından dolayı kendi nam ve hesabına veya iş yerlerinde ücretli çalışan vatandaşlarımızın sosyal güvencelerine dikkat etmeleri kendileri ve aile bireyleri için son derece önemlidir.

Bu haber 1057 kez okundu.
Facebook Yorumları