Özellikle uzun süren kabızlık durumlarında hastaların yaşam kalitesi önemli ölçüde bozuluyor. Genellikle genetik ve kalıtsal olduğu kabul edilen bu hastalığın en temel sebeplerinin başında hatalı beslenme geliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, toplumun önemli bir bölümünde görülen bu hastalığın beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler ile önlenebileceğine dikkat çekiyor.
Akgül, "Kabızlığa yol açan nedenler arasında beslenme bozuklukları, hareketsiz yaşam tarzı, kullanılan ilaçlar, kişinin psikolojik durumu ve bazı hastalıklar geliyor. Ancak beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler kabızlık sorununun çözülmesinde yardımcı olabiliyor" dedi.
Özellikle şikayetlerin azalması ya da artmasında günlük tüketilen yemeklerin büyük önemi olduğunun altını çizen Akgül, kabızlık sorununun hafifletilmesine yardımcı olan 12 beslenme önerisini sıraladı:
"Posa içeriğinden yüksek besinler tercih edin. Bitkilerin sindirilmeyen ve enerji değerli bulunmayan kısmı olan posa, sindirim sisteminizin çalışmasına yardımcı oluyor. Özellikle öğünlere salata eklemek ve ara öğünlerde bol posalı meyveleri kabuklarıyla birlikte yemek posa alımını artmasını sağlıyor, meyve sebze seçimlerinde muz, şeftali, patates veya havuç gibi besinlerin yerine armut ve kayısı gibi bağırsak hareketlerini artırıcı meyveler tercih edin. Konsantre meyve suları veya taze sıkılmış meyve suları yerine meyvenin kendisinin tüketin. Saflaştırılmış ekmek ve tahıl ürünlerinin yerine, tam tahıllı ekmek ve tahıl grupları tercih edin. Şişkinlik gibi problemlere neden olmadığı sürece haftanın 2-3 günü kuru baklagilli yemekler tercih edin. Yemek ve salatalar hazırlanırken katı yağlar yerine zeytinyağı ve sıvı yağ karışımları ekleyin. İşlenmiş gıdalardan ve fastfood ürünlerden uzak durun. Günde mutlaka 2 ile 2.5 litre arasında su için. Gün içindeki su tüketimi sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için çok önemli, 2 adet kuru kayısı ve 1 adet cevizi gece boyunca suda bekletin. Ertesi sabah bu besinleri içinde beklettiğiniz su ile birlikte tüketin. Kuru incir, kuru kayısı ve kuru erik ile şekersiz kompostolar hazırlanıp akşam ara öğün olarak 1 kase tüketin. Gün içinde 3 ana 3 ara öğün olarak beslenin. Sağlıklı yaşam ve sağlıklı sindirim sistemi için hayatınıza hareket katın. Günlük 30 dakika hafif tempolu ile yapılacak yürüyüşler sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır."
- 1. Tüketilen besinler migreni tetikliyor (1127 kez okundu.) - 14/02/2020
- 2. Teknoloji, uzun vadede kamburlaştırıyor (1307 kez okundu.) - 05/08/2019
- 3. Meyve suyu hakkında bilmeniz gerekenler! (1249 kez okundu.) - 05/08/2019
- 4. ORUÇ TUTARKEN HALSİZ KALMAMAK İÇİN BU DETAYI SAKIN ATLAMAYIN! (1387 kez okundu.) - 17/05/2019
- 5. Panik Atağın 4 Belirtisine Dikkat! (1397 kez okundu.) - 28/03/2019
- 6. Çocukların Ağız Ve Diş Bakımında Annelere Tavsiyeler (1490 kez okundu.) - 27/03/2019
- 7. Dünya Uyku Günü'nde Bebeklerde Kaliteli Uykunun Altın Kuralları (1197 kez okundu.) - 18/03/2019
- 8. El üşümesinin altından hastalık çıkabilir (1127 kez okundu.) - 09/03/2019
- 9. Bahar Aylarında Sık Görülen Cilt Hastalıkları (989 kez okundu.) - 07/03/2019
- 10. Ceviz tüketenler daha az depresyon belirtisi gösteriyor (1242 kez okundu.) - 01/03/2019