Karbonhidrat zengini ekmek, Türkiye'deki yeme alışkanlıklarını düşündüğümüzde, en önemli besin gruplarından birini oluşturuyor. Lif yönünden zengin olan ekmek genellikle kilo vermek isteyenler tarafından beslenme listesinden çıkarılır. Halbuki ekmek miktarı doğru ayarlandığında vücuda zarar yerine yarar sağlayan besin gruplarının başında geliyor. Ekmek tüketimini sağlıklı hale getirmek için çeşitli vitamin ve minerallerin de bulunduğu daha farklı ekmek çeşitlerine yönelerek beslenme programınızı düzenleyebilirsiniz.
İşte en sağlıklı ekmek çeşitleri:
1. ÇAVDAR EKMEĞİ
Çavdar ekmeği beyaz unla yapılan ekmeğe göre oldukça zengin içeriklere sahip bir ekmek türü. Çoğu kişi beyaz ekmekle kıyaslandığında çavdar ekmeğinin tadını beğenmediği için bu ekmeği yemekten kaçınır. En sağlıklı ekmek türlerinden biri olan çavdar ekmeği sabah kahvaltılarında tüketildiğinde size ekstra lif ve enerji sağlar ve güne sağlıklı bir başlangıç yapmanızda etkilidir. B vitamini ve demir gibi besinler yönünden zengin olan çavdar ekmeğini beslenme düzeninize çekinmeden dahil edebilirsiniz.
2. TAM BUĞDAY EKMEĞİ
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor. Rafine edilmemiş bir ekmek türü olan tam buğday ekmeği çok miktarda buğday özü içerdiği için de tokluk hissi sağlıyor ve kolay acıkmayı önlüyor. Kalori bakımından da tam buğday ekmeği beyaz ekmeğe oranla daha az kalori içerdiği için diyet listelerinin de gözde besinleri arasında yer alıyor.
3. YULAFLI EKMEK
Önemli lif kaynaklarının başında gelen yulaf tokluk hissini maksimum seviyeye çıkardığı ve glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için sıkça tercih ediliyor. Yulaflı ekmek de hem kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip hem de ekmek çeşitleri arasında en sağlıklı olanlardan biri.
4. TAM TAHILLI EKMEK
Tahıl yönünden en zengin ekmek olan tam tahıllı ekmek; yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa gibi yararlı besinler yönünden zengin. Sindirim konusunda vücuda önemli yararlar sağlayan bu ekmek çeşidi aynı zamanda damar hastalıklarına karşı da koruyucu bir etkiye sahip.
Kaynak: Hürriyet
- 1. Tüketilen besinler migreni tetikliyor (1127 kez okundu.) - 14/02/2020
- 2. Teknoloji, uzun vadede kamburlaştırıyor (1307 kez okundu.) - 05/08/2019
- 3. Meyve suyu hakkında bilmeniz gerekenler! (1249 kez okundu.) - 05/08/2019
- 4. ORUÇ TUTARKEN HALSİZ KALMAMAK İÇİN BU DETAYI SAKIN ATLAMAYIN! (1387 kez okundu.) - 17/05/2019
- 5. Panik Atağın 4 Belirtisine Dikkat! (1397 kez okundu.) - 28/03/2019
- 6. Çocukların Ağız Ve Diş Bakımında Annelere Tavsiyeler (1490 kez okundu.) - 27/03/2019
- 7. Dünya Uyku Günü'nde Bebeklerde Kaliteli Uykunun Altın Kuralları (1197 kez okundu.) - 18/03/2019
- 8. El üşümesinin altından hastalık çıkabilir (1127 kez okundu.) - 09/03/2019
- 9. Bahar Aylarında Sık Görülen Cilt Hastalıkları (989 kez okundu.) - 07/03/2019
- 10. Ceviz tüketenler daha az depresyon belirtisi gösteriyor (1242 kez okundu.) - 01/03/2019