Doğunun Nabzı | Doğunun Nabzı Burada Atıyor ®
Reklam
Demirtaş: Elimizdeki en güçlü imkan çözüm sürecidir 13/07/2015

Demirtaş: Elimizdeki en güçlü imkan çözüm sürecidir

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş HDP Genel Merkezi'ne girişinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Demirtaş koalisyon tavrını ve Bülent Arınç'ın sözlerini değerlendirerek, "Hayırlı, uğurlu olsun. İnşallah hayırlı bir sonuç çıkar. Umut ediyorum ki Türkiye toplumunun beklentisi olan barışa, özgürlüğe dair bir gelişmeyi vesile olur. Başbakan Davutoğlu ve heyeti partimizi ziyaret ettiğinde görüşlerimizi ifade edeceğiz. Partimize dönük seçim kampanyası döneminde başlayan sonrasında devam eden çok haksız, hakaretvari saldırılar ve imtihanlar var. Bütün bunların büyük kısmı asılsız, temelsiz, asparagas iddialara, sansasyonel haberlere veya bilgilere dayalı söylemlerdir. Yalan, yanlış haber üzerinden algı yaratmaya çalışıyorlar. Ben Sayın Bülent Arınç'a şunu açık ve net şekilde ifade ediyorum; Bzi Halkların Demokratik Partisi olarak bütün kararlarımızı şu gördüğünüz binada alırız. Bizim için burada alınan kararlar dışında başka hiçbir karar geçerli değildir. Bizim adımıza kimse karar almadı, alamaz. Fakat sen kendi partin işin bunu söyleyebiliyor musun? 'Benim partimin bütün kararları AKP Genel Merkezi'nde alınır' diyebiliyor musun? Ben iddia ediyorum, HDP Genel Merkezi dışında hiç bir yerde partimiz adına karar alınamaz" ifadelerini kullandı.

Ateşkesin bittiği yönündeki açıklamalara yönelik ise Demirtaş, iki buçuk yıl boyunca süren sürecin gerilimli ve kritik aşamasında olduklarını ifade ederek, "Biz sürecin bir an önce kaldığı yerden değil, daha ileri bir noktadan başlamasını ve sonuçlandırılmasını söylüyor ve düşünüyoruz. Fakat 'süreç yoktur, Kürt sorunu yoktur, Dolmabahçe mutabakatı yanlıştır, taraflar yoktur, masa yok' diyen biz değiliz. Cumhurbaşkanı bunları söylemiştir. Şimdi 'süreç var mıdır, yok mudur, Ateşkes var mıdır, yok mudur' onun kararın biz vermiyoruz. Süreci devam etmesi gerektiği, barışa ulaşması gerektiği kaynanasını paylaşmaktadır. KCK'nın yaptığı açıklamadan biz şunu anladık; tümüyle bir ateşkesin bitmesi durumundan söz etmiyorlar. Ateşkes karşılıklı olmalıdır ve Ateşkesi ihlal eden askeri baraj, yol konularının durması gerektiği, durmazsa misilleme yapacakları şeklinde gibi bir açıklama olarak okuduk. Tümüyle ateşkesin sonlandığı, ateşkese uymayacakları şeklinde okumadık. Ardahan Göre'de yaşanan olay, kaygı verici. Ben bir kez daha orada hayatını kaybeden Kamber Morkoç amcamıza Allah'tan rahmet, yakınlarına Başsağlığı dileklerimi iletiyorum, yaralananlara 'geçmiş olsun' dileklerimi iletiyorum Yaygın medyanın yazdığı gibi olayın gelişmediğini biliyoruz. Gelen raporlara göre değerlendirme yapacağız. Ama ateşin askerler tarafından açıldığına dair ciddi bulgular var" şeklinde konuştu.

Çözüm sürecine ilişkin ise Demirtaş, "Üç aya yakındır kesintisiz tecrit uygulanıyor. Kendisiyle istediğiniz kişinin, istediğiniz kadar süreyle görüşmesine izin veriyorsunuz. Karşılıklı barış süreci müzakere ediyorsunuz. Bu yılki yaklaşım. Sayın Öcalan'ın ciddi katkıda sunabilecek durumda olduğunu düşünüyorum. Fakat bunun yolu sadece HDP heyetlerinin gitmesiyle olmaz. Açık, şeffaf bir müzakere sürecinin başlaması lazım. Gözlemci heyetler, Parlamento'nun dahil olduğu, dış dünyaya ne olup bittiğini aktarabildiğiniz, karşılıklı güvene dayalı müzakere sürecinin başlaması lazım ki, bir an önce gerilimli ortamdan çıkabilelim, kalıcı barışa ulaşabilelim. Aklı başında her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı barış sürecine destek vermesi lazım. Türkiye şu anda cehennemin tam orta yerindedir. Libya'dan Lübnan'a, Yemen'den Filistin'e, Suriye, İran'a kadar. Bütün bu coğrafya içinde Türkiye eğer yangınlardan korumak istiyorsak, elimizdeki en güçlü imkan barış, çözüm sürecidir. Onu kimsenin elinin tersiyle itme lüksü olamaz" değerlendirmesini yaptı.
RTÜK seçimlerine yönelik olarak ise Demirtaş, "Biz kura çekmekle, bizim veya MHP'nin yüzde 50 şansı vardı. Sonucu kabul edecektik. Ama AKP, MHP'yi el altından destekleyerek. MHP'ye armağan etmek istiyor. Ben Parlamento'daki milletvekillerinin vicdanen oy kullanacaklarını, RTÜK'te en iyi görev yapabilecek ismi tercih edebileceklerini düşünüyorum. Biz daha çok partimizde üst düzey görevlerde yapmış, yıllarca basın konusunda çalışma yürütmüş olan Filiz Koçali'yi RTÜK üyeliğine aday göstermeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.  

AHMET UMUR ÖZTÜRK

Bu haber 953 kez okundu.
Facebook Yorumları