Doğunun Nabzı | Doğunun Nabzı Burada Atıyor ®
Reklam
Bağ-Kur Prim Borcu Olupta Emekli Olmayanlar Fırsat 25/06/2015

Bağ-Kur Prim Borcu Olupta Emekli Olmayanlar Fırsat

BAĞ-KUR PRİM BORCU OLUPTA EMEKLİ OLMAYANLAR VE SAĞLIKTAN FAYDALANMAYANLARA ÇOK ÖNEMLİ BİR FIRSAT DOĞDU, BU DURUMDA OLANLAR 31.07.2015 TARİHİNE KADAR SGK’YA BAŞVURMALARI GEREKİYOR.

 

Bilindiği üzere 4-b  (Bağ-kur) Prim borçlarının silinmesiile ilgili 6645 sayılı Torba kanun 23.04.2015 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, Bağ-Kur borçlarının dondurulmasına ilişkin yasanın onaylanmasının ardından 1 Mayıs'ta itibaren borcu bulunan 4-b (Bağ-Kur’lular) için yeni bir fırsat doğmuş oldu.

Kurumumuzca 4-b Bağ-Kur’lu olanların borçlarının dondurulması için yazılım başta olmak üzere teknik tüm hazırlıklarıtamamlanmış olup, Buna göre borcunu yapılandırmayanlar için 12 Ay ve üzeri prim borcu bulunan Esnaf ve çiftçinin de  sağlık hizmetinden yararlanabilmesinin yolu açıldığı gibi, Silinecek Bağ-Kur sürelerinin hepsine ihtiyacı olmayanlar 31.07.2015 tarihine kadar emekliliğe ihtiyacı olan kadarını ödenmesi durumunda emekliliği hak ediyor ise diğer Bağ-Kur prim borcunu ödemeden hemen emekli olabileceklerdir.

Aksi halde 31.07.2015 tarihinden sonra ihtiyaç olduğunda silinen sürelerin tamamını canlandırmak ve bütün hizmetinin borcunu ödemek zorundadırlar.

5510 sayılı  Kanunun geçici 63. Madde gereği kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına çalışanlardan Kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı halde bu maddenin yürürlüğe girdiği ayın sonu itibariyle   12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren üç ay içerisinde (31.07.2015 tarihine kadar) ödememeleri veya ilgili kanunlar uyarınca yapılandırmamaları halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların  daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibariyle sigortalılığı durdurulur.

 Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyeceği gibi  Kurum alacakları arasında da  yer almayacaktır.

Sigortalılıkları durdurulanlardan ve bu kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları da bu maddenin yayım tarihi takip eden ay başı itibariyle (01.05.2015) yeniden başlatılır.

Tüm Borç İhya Edilecek

Ancak daha sonra Sigortalı ve hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı talep tarihinde 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilir.

 Hesaplanan borcun tamamını borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde bu süreler sigortalılık süreleri olarak değerlendirilecektir.

Eğer sigortalı ilerleyen zamanda ödeme gücüne kavuşursa, prim borçlarını ödeyerek sigortalılık süresini geri kazanabilecek. Borçlu sürelerin prim tutarları brüt asgari ücret ile bunun 6.5 katı bu gün şartlarında asgari ücret ile azami ücret arasında  (1201.5 TL ile 7 bin 809.75 TL) arasında değişen tutarlarda olmak üzere sigortalının kendisi tarafından belirlenecek tutarın yüzde 32.5’i oranında aylık prim ödenecek.

 

 

 

 

ÖDE' EMEKLİ OL!...

 

Daha önce Bağ-Kur tescili yapılmış olmasına rağmen 12 ay ve daha fazla prim borçlular, temmuz sonuna kadar prim borçlarını öderler veya yapılandırırlarsa bu süreleri emekliliklerine ekleyebilecekler. Eğer bu tarihe kadar borçlarını ödemez veya yapılandırmazlarsa, bu süreler sigortalılıklarındansilinecek.


Örneğin Ocak 2013 tescilli bir kişinin, Ocak 2014'e kadar primleri ödenmiş, Ocak 2014 sonrası ödenmemiş  16 ay prim borcu çıkıyor. Bu kişi borcu yapılandırmaz ise Ocak 2014 ila Nisan 2015 arasındaki sigortalılığı dondurulacak. Bu sayede sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilecek, emeklilik için bu dönemdeki primlere ihtiyacı yoksa prim borcundan kurtulmuşolacak.


Bu uygulama ile bazı Bağ-Kur'luların 4/a statüsünde emekli olabilmesi de mümkün. Emekliliğine 3.5 yıl kalan biri sürelerini dondurup 4/a'lı olarak çalışmaya başlarsa, SSK'lı olarak emekli olma hakkına kavuşabilecektir.

SGDP' PRİMİ %15’ten %10’a indi

 

Emekli olduktan sonra herhangi bir nedenle çalışmaya devam etmek durumunda kalan emekliler, kendi işlerini yaparlarsa yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi (SGPD) ödemek zorundaydılar.

 Bu konuda bilgi sahibi olmayan pek çok emeklimize geçmişte önemli miktarlarda borç çıkmıştı. 

 Şimdi SGDP'de yüzde 15'lik oran yüzde 10'a indi. Düzenleme Temmuz’dan itibaren uygulanmaya başlanacak. Bu sayede emekli olduktan sonra örneğin bir  emlakçı dukanı açarak çalışmaya devam eden bir emeklinin maaşında en az 50, en fazla 153 TL artış olacak.

12 AYDAN FAZLA BORCU OLAN DA YARARLANACAK

       Buna göre 12 aydan fazla prim borcu bulunan sigortalılar başvuruda bulunması durumunda yapılandırmadan yararlanabilecek.

Prim borçlarını dondurma hakkından kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar (Esnaf) ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışmakta olan Bağ-Kur’lular da yararlanabilecek.

 

Kimlerin Bağ-kur Borcu Silinecek

 

30.04.2015 tarihi itibariyle bağkura 12 ay ve daha fazla borcu olmak şartıyla:

1-Mülga 1479 ve mülga 2926 sayılı kanuna göre bağkur tescili yapılanlar

2-Tevkifata istinaden geriye dönük tarım bağ-kur’u tescili açtıranlar,

3-5510 Sayılı Kanunun 4/b kapsamındaki tüm bağ-kur’lular (şirket ortakları da dahil),

4-Değişik yapılandırma kanunlarına göre bağ-kur borcunu yapılandıranlar (peşin ödeyip kapatanlar hariç), yapılandırması bozulanlar ve ya yapılandırmanın bozulması için yazılı talepte bulunanlar

Bu kişiler dilekçedeki yapılandırmanın iptal edilmesi seçeneğini seçerek bağ-kur borçlarını sildirebilecekler.

5-Prim borçlarını 6183 sayılı kanunun 48.maddesine göre taksitlendirenlerden taksitlendirmesi bozulanlar ya da bozulması için talepte bulunanlar

 

Bağ-kur sigortalılığı nasıl durdurulacak?

 

2015/NİSAN sonu itibariyle bağkura 12 ay ya da daha fazla prim borcu bulunanlardan 01.05.2015-31.07.2015 tarihleri arasında bu borçlarını ödemeyen ve ya yapılandırmayanların prim borçları 31.07.2015 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından resen silinecek ve sigortalılıkları durdurulacak.Bağ-kur sigortalılığının devam etmesini gerektirecekkayıtları (Vergi kaydı, Oda kaydı, Esnaflık kaydı yada şirket ortaklığı v.b.) devam edenlerin Bağ-kur’ları ise 01.05.2015 tarihi itibariyle yeniden açılacak ve prim ödemeye sıfırdan başlayacaklar.

            Böylelikle kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek ve emeklilik için Bağ-Kur prim borcu engeline takılanlar emekli olabilecekler.

 

Bu haber 1571 kez okundu.
Facebook Yorumları