Doğunun Nabzı | Doğunun Nabzı Burada Atıyor ®
Reklam
Bağ-kur Prim borçlarının silinmesi 23/07/2015

Bağ-kur Prim borçlarının silinmesi

 

Bağ-kur Prim borçlarının silinmesi veya geriye dönük  istedikleri kadar borcunu yatırıp bu borca karşılık gelen kadarını hizmetten  saydırmaları için 31.Temmuz 2015 tarihi son gün.

Kurumumuzca 4-b Bağ-Kur’lu olanların borcunu yapılandırmayanlar için 12 Ay ve üzeri prim borcu bulunan Esnaf ve çiftçinin de  sağlık hizmetinden yararlanabilmesinin yolu açıldığı gibi, Silinecek Bağ-Kur sürelerinin hepsine ihtiyacı olmayanlar 31.07.2015 tarihine kadar emekliliğe ihtiyacı olan kadarını ödenmesi durumunda emekliliği hak ediyor ise diğer Bağ-Kur prim borcunu ödemeden hemen emekli olabileceklerdir.

Aksi halde 31.07.2015 tarihinden sonra ihtiyaç olduğunda silinen sürelerin tamamını canlandırmak ve bütün hizmetinin borcunu ödemek zorundadırlar.

5510 sayılı  Kanunun geçici 63. Madde gereği kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına çalışanlardan Kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı halde bu maddenin yürürlüğe girdiği ayın sonu itibariyle   12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren üç ay içerisinde (31.07.2015 tarihine kadar) ödememeleri veya ilgilikanunlar uyarınca yapılandırmamaları halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların  daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibariyle sigortalılığı durdurulur.

 Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyeceği gibi  Kurumalacakları arasında da  yer almayacaktır.

Sigortalılıkları durdurulanlardan ve bu kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıklarıda bu maddenin yayım tarihi takip eden ay başı itibariyle (01.05.2015) yeniden başlatılır.

Ancak daha sonra Sigortalı ve hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı talep tarihinde 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilir.

 Hesaplanan borcun tamamını borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde bu süreler sigortalılık süreleri olarak değerlendirilecektir.

 

12 AYDAN FAZLA BORCU OLAN DA YARARLANACAK

Buna göre 12 aydan fazla prim borcu bulunan sigortalılar başvuruda bulunması durumunda yapılandırmadan yararlanabilecek.

Prim borçlarını dondurma hakkından kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar (Esnaf) ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışmakta olan Bağ-Kur’lular da yararlanabilecek.

 

Kimlerin Bağ-kur Borcu Silinecek

 

30.04.2015 tarihi itibariyle bağkura 12 ay ve daha fazla borcu olmak şartıyla:

1-Mülga 1479 ve mülga 2926 sayılı kanuna göre bağkur tescili yapılanlar

2-Tevkifata istinaden geriye dönük tarım bağ-kur’u tescili açtıranlar,

3-5510 Sayılı Kanunun 4/b kapsamındaki tüm bağ-kur’lular (şirket ortakları da dahil),

4-Değişik yapılandırma kanunlarına göre bağ-kur borcunu yapılandıranlar (peşin ödeyip kapatanlar hariç), yapılandırması bozulanlar ve ya yapılandırmanın bozulması için yazılı talepte bulunanlar

Bu kişiler dilekçedeki yapılandırmanın iptal edilmesi seçeneğini seçerek bağ-kur borçlarını sildirebilecekler.

5-Prim borçlarını 6183 sayılı kanunun 48.maddesine göre taksitlendirenlerden taksitlendirmesi bozulanlar ya da bozulması için talepte bulunanlar

 

Bağkur sigortalılığı nasıl durdurulacak?

 

2015/NİSAN sonu itibariyle bağkura 12 ay ya da daha fazla prim borcu bulunanlardan 01.05.2015-31.07.2015 tarihleri arasında bu borçlarını ödemeyen ve ya yapılandırmayanların prim borçları 31.07.2015 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından resen silinecek ve sigortalılıkları durdurulacak.Bağ-kur sigortalılığının devam etmesini gerektirecekkayıtları (Vergi kaydı, Oda kaydı, Esnaflık kaydıyada şirket ortaklığı v.b.) devam edenlerin Bağ-kur’ları ise 01.05.2015 tarihi itibariyle yeniden açılacak ve prim ödemeye sıfırdan başlayacaklar.

       Böylelikle kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek ve emeklilik için Bağ-Kur prim borcu engeline takılanlar emekli olabilecekler.

Borcu taksite bağlayan için de dondurma hakkı var

 -Soru ve cevap-

Soru :  1985 yılında Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya başladım. 2008 yılına kadar primimi düzenli ödedim. 2008’de işlerim bozulunca o tarihten sonra ödeyemedim. 2011’de ise dükkânımı kapatıp işçi olarak çalışmaya başladım. Borcum dondurulunca Bağ-Kur’lu olarak mı SSK’lı olarak mı emekli olurum?

 

Cevap : 1 Ekim 2008’den önce işe başlayanların hangi statüde emekli olacağı son 7 yıl içerisinde çalıştığı statüye bağlı. 7 yıldaki 2520 günlük prim süresinin en az 1261 gününde SSK’lı olarak çalışanlar, SSK statüsünde emekli olabiliyorlar. Bu süreyi doldurduğunuz için SSK statüsünde emekli olabilirsiniz.

 

Soru : Geçen yıl çıkarılan yasadan yararlanıp Bağ-Kur borcumu yapılandırdım ama ödeyemiyorum. Zaten prim günü de lazım değil. Borçlarımıdondurma hakkım var mı?

 

Cevap : Borcunu yapılandıranlar Bağ- Kur prim borçlarını dondurma hakkından yararlanabilecek. Eğer borçlar dondurulduktan sonra kalan prim günleri emekli olmanıza yeterliyse ve diğer koşulları da sağlıyorsanız yasa yürürlüğe girdikten sonra hemen emeklilik dilekçesi verip aylığınızı bağlatabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

12 AYDAN AZ BORÇLAR YAPILANDIRILAMAYACAK

 

Soru : 30 aylık borcumu yapılandırıp ilk taksitimi de ödedim. Bundan vazgeçip borcumu dondurursam ilk taksiti geri alabilir miyim?

 

Cevap : Yasaya göre, dondurulmuş olan borçları ileride ödemek için başvuru yapıldığında, bir kısmı ödenip tamamı ödenemediği takdirde, eksik ödenmiş kısım ‘faizsiz’ olarak iade edilecek.

 

TARIMDA ÇALIŞAN BAĞ-KUR’LU YARARLANABİLİR

 

Prim borçlarını dondurma hakkından kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar (esnaf) ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışmakta olan Bağ-Kur’lular da yararlanabilecek.

 

DAHA AZI YETSE BİLE TÜM BORCUİHYA GEREKECEK

Eğer sigortalı ileride ekonomik durumunu düzeltirse, prim borçlarını ödeyerek sigortalılık süresini ihya edebilecek, yani canlandırabilecek. Borçlu sürelerin prim tutarları brüt asgari ücret ile bunun 6.5 katı (1201.5 TL ile 7 bin 809.75 TL) arasında değişen tutarlarda olmak üzere sigortalının kendisi tarafından belirlenecek. Belirlenecek tutarın yüzde 32.5’i oranında aylık prim ödenecek. Örneğin 36 ay prim borcu bulunan bir kişi bu sürenin primini asgari ücret üzerinden ödemek isterse aylık 390.5 liradan 14 bin lira prim ödemesi gerekecek. Oysa aynı kişi 3 yıllık prim borcunu yapılandırdığında gecikme cezası silinmesine karşın geriye dönük 3 yıllık enflasyon farkı hesaplanarak eklenecek. Dolayısıyla daha üzerinde bir rakam çıkması söz konusu olacak. Geçen yıl çıkartılan torba yasadan yararlanarak borçlarını yeniden yapılandıranların gecikme cezaları silindi. Ama onun yerine anaparaya enflasyon farkı eklendi. Bu şekilde yeniden yapılandırılan borçları üç yılda ödeme olanağı sağlandı. Bağ-Kur borçlarını dondurma olanağı sağlayan düzenleme ise dondurmanın yanı sıra isteyen kişilere de geçmiş borçlarını faizsiz olarak ödeme fırsatı veriyor.

 

3 AYDA ÖDEME GÜCÜ OLANLARA YARAR

 

Ancak bunda ödemenin üç ay içinde yapılması gerekiyor. Nakit ödeme gücü bulunan Bağ- Kur’luların yapılandırma yerine yeni yasadan yararlanarak ihya yolunu tercih etmesi önemli bir avantaj sağlayacak. Ayrıca yasaya göre, örneğin, 8 yıllık sigortalılık süresi dondurulan bir Bağ-Kur’lunun emeklilik için sadece 3 yıllık prim yeterli olsa bile canlandırabilmek için 8 yılın tamamını ödemesi gerekecek.

1 MAYIS YENİ BİR BAŞLANGIÇ BORCUNU DONDURAN GEÇ EMEKLİ OLACAK

Yasaya göre, prim borcu dondurulan kişiler halen Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya devam ediyorlarsa, yasanın Resmi Gazete’de yayımını izleyen ay başından itibaren sigortalılıkları yeniden başlatılacak. Cumhurbaşkanı’nın incelemesi için 15 günlük süre bulunan yasanın bu ay içerisinde Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Dolayısıyla, borcu dondurulup da halen Bağ-Kur’lu olanlar 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yeni bir sayfa açacaklar. Bu tarihten sonra doğacak borçlarını aksatmamaları gerekiyor.

BAĞ-KUR’A DEVAM EDENLER İÇİN

Prim borcu dondurulan Bağ-Kur’luların, bu sürelere ilişkin sigortalılıkları da dondurulacak. Dolayısıyla bu süreler emeklilik hesabında dikkate alınmayacak. Bu da, örneğin üç yıllık prim borcunu donduran Bağ-Kur’lunun üç yıl daha geç emekli olacağı anlamına geliyor.

Bağ-Kur’lu ölünce ailesi emekli aylığı bağlatabilir

Prim borcu nedeniyle emekli olamadan yaşamını yitiren Bağ-Kur’luların eş ya da çocukları gibi hak sahipleri de bu yasa hükmünden yararlanarak emekli aylığı bağlatabilecekler.

Daha önce dondurulan borçlar da kapsamda

Daha önce de çeşitli yasalarla borçlar ve sigortalılık süreleri dondurulmuştu. Bu yasayla, daha önce dondurulmuş sigorta süreleri bugünkü asgari ücret üzerinden prim ödenip canlandırılabilecek.

 

Yapılandıran da faydalanacak

 

12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan ve bu kapsamda olup da daha önce prim borcunu yapılandıran yaklaşık 1.5 milyon Bağ-Kur’luyu ilgilendiren torba yasa düzenlemesiMeclis’ten geçmişti.

 

Yasa ile özellikle geçmişten gelen prim borcu olduğu için emeklilik ve sigortalı sağlık hakkından yararlanamayan 1 milyon 305 bin Bağ-Kur’lunun eski borçları dondurulacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sağlık hizmetlerinden yararlanamayan veya emekli olmaya yetecek kadar primi olduğu halde, borcundan dolayı emekli olamayanlar bu düzenlemeyle nefes alacak.

 

Borçlarıyla birlikte sigortası da dondurulan Bağ-Kur’lular ile geçmişte çıkarılan yasalarla benzer şekilde borçları ve sigorta süreleri askıya alınanlar, ellerine para geçtiğinde borçlarını ödeyerek, sigorta sürelerini yeniden başlatacak. Borcunu yapılandıranlar da Bağ-Kur prim borçlarını dondurma hakkından yararlanabilecek. Eğer borçlar dondurulduktan sonra kalan prim günleri emekli olmaya yeterli ve diğer koşullar da sağlanıyorsa yasa yürürlüğe girdikten sonra bu kapsama giren kişiler hemen emeklilik dilekçesi verip aylık bağlatabilecek.

12 ay sınırına dikkat

Yasa, ‘12 ay ve daha fazla süreye ilişkin’ borçlar için dondurma olanağı sağlıyor. Bu nedenle 4 ya da 5 aylık borç için dondurma imkanı olmayacak. 12 aydan fazla, örneğin 8 yıl prim borcu olanlar yasa yürürlüğe girdikten sonra 8 yıllık borcunu ve sigortalılık süresini dondurabilecek. Dolayısıyla o süreler hiç çalışılmamış sayılacak ve emeklilikte de dikkate alınmayacak.

Tarım Bağ-Kur’lusu da kapsamda 

Prim borçlarını dondurma hakkından kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar (esnaf) ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışmakta olan Bağ-Kur’lular da yararlanabilecek.

 

En az aylık ödeme 390 lira olacak

 

Sigortalı ileride ekonomik durumunu düzeltirse, prim borçlarını ödeyerek sigortalılık süresini geri kazanabilecek yani canlandırabilecek. Borçlu sürelerin prim tutarları brüt asgari ücret ile bunun 6.5 katı (1201.5 TL ile 7809.75 TL) arasında değişen tutarlarda olmak üzere sigortalının kendisi tarafından belirlenecek. Belirlenecek tutarın yüzde 32.5’i oranında aylık prim ödenecek. Örneğin; 36 ay prim borcu bulunan bir kişi bu sürenin primini asgari ücret üzerinden ödemek isterse aylık 390.5 liradan 14 bin lira prim ödemesi gerekecek. Yasaya göre; örneğin 8 yıllık sigortalılık süresi dondurulan bir Bağ-Kur’lunun emeklilik için sadece 3 yıllık prim yeterli olsa bile canlandırabilmek için 8 yılın tamamını ödemesi gerekecek.

Aman aksatmayın!

Yasaya göre; prim borcu dondurulan kişiler halen Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya devam ediyorlarsa, yasanın Resmi Gazete’de yayın tarihini izleyen ay başından itibaren sigortalılıkları yeniden başlayacak.

Dolayısıyla, borcu dondurulup da halen Bağ-Kur’lu olanlar 1 Mayıs 2015’ten itibaren yeni bir sayfa açacaklar. Bu tarihten sonra doğacak borçlarını aksatmamaları gerekiyor.

Ailesi de alacak

Prim borcu nedeniyle emekli olamadan yaşamını yitiren Bağ-Kur’luların eş ya da çocukları gibi hak sahipleri de bu yasa hükmünden yararlanarak emekli aylığı bağlatabilecekler.

 

 

 

Borcu olan Bağ-Kur’lular dikkat

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla, tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı halde, bu düzenlemenin yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu prim borçlarını 3 ay içinde ödememeleri veya yapılandırmamaları halinde; prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacak. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek.

Sigortalılıkları durdurulanlardan, ilgili kanun uyarınca çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları yeniden başlatılacak. Daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde, durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı ihya edilecek.

Sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında, 1 Ocak 2012′den, bu maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmayacak.

 



Borcunu yapılandıranlar Bağ- Kur prim borçlarını dondurma hakkından yararlanabilecek. Eğer borçlar dondurulduktan sonra kalan prim günleri emekli olmasına yeterliyse ve diğer koşulları da yerine getiriyorsa hemen emeklilik dilekçesi verip, Emeklilik işlemlerini başlatabilirler


TARIMDA ÇALIŞAN BAĞ-KUR'LU YARARLANABİLİR
Prim borçlarını dondurma hakkından kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar (esnaf) ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışmakta olan Bağ-Kur'lular da yararlanabilecek.

DAHA AZI YETSE BİLE TÜM BORCU İHYA GEREKECEK
Eğer sigortalı ileride ekonomik durumunu düzeltirse, prim borçlarını ödeyerek sigortalılık süresini ihya edebilecek, yani canlandırabilecek. Borçlu sürelerin prim tutarları brüt asgari ücret ile bunun 6.5 katı (1201.5 TL ile 7 bin 809.75 TL) arasında değişen tutarlarda olmak üzere sigortalının kendisi tarafından belirlenecek. Habertürk'ün haberine göre, belirlenecek tutarın yüzde 32.5'i oranında aylık prim ödenecek. Örneğin 36 ay prim borcu bulunan bir kişi bu sürenin primini asgari ücret üzerinden ödemek isterse aylık 390.5 liradan 14 bin lira prim ödemesi gerekecek. Oysa aynı kişi 3 yıllık prim borcunu yapılandırdığında gecikme cezası silinmesine karşın geriye dönük 3 yıllık enflasyon farkı hesaplanarak eklenecek. Dolayısıyla daha üzerinde bir rakam çıkması söz konusu olacak. Geçen yıl çıkartılan torba yasadan yararlanarak borçlarını yeniden yapılandıranların gecikme cezaları silindi. Ama onun yerine anaparaya enflasyon farkı eklendi. Bu şekilde yeniden yapılandırılan borçları üç yılda ödeme olanağı sağlandı. Bağ-Kur borçlarını dondurma olanağı sağlayan düzenleme ise dondurmanın yanı sıra isteyen kişilere de geçmiş borçlarını faizsiz olarak ödeme fırsatı veriyor.

3 AYDA ÖDEME GÜCÜ OLANLARA YARAR
Ancak bunda ödemenin üç ay içinde yapılması gerekiyor. Nakit ödeme gücü bulunan Bağ- Kur'luların yapılandırma yerine yeni yasadan yararlanarak ihya yolunu tercih etmesi önemli bir avantaj sağlayacak. Ayrıca yasaya göre, örneğin, 8 yıllık sigortalılık süresi dondurulan bir Bağ-Kur'lunun emeklilik için sadece 3 yıllık prim yeterli olsa bile canlandırabilmek için 8 yılın tamamını ödemesi gerekecek.

1 MAYIS YENİ BİR BAŞLANGIÇ BORCUNU DONDURAN GEÇ EMEKLİ OLACAK
Yasaya göre, prim borcu dondurulan kişiler halen Bağ-Kur'lu olarak çalışmaya devam ediyorlarsa, yasanın Resmi Gazete'de yayımını izleyen ay başından itibaren sigortalılıkları yeniden başlatılacak.

Dolayısıyla, borcu dondurulup da halen Bağ-Kur'lu olanlar 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yeni bir sayfa açıldı. Bu tarihten sonra doğacak borçlarını aksatmamaları gerekiyor.

BAĞ-KUR'A DEVAM EDENLER İÇİN
Prim borcu dondurulan Bağ-Kur'luların, bu sürelere ilişkin sigortalılıkları da dondurulacak. Dolayısıyla bu süreler emeklilik hesabında dikkate alınmayacak. Bu da, örneğin üç yıllık prim borcunu donduran Bağ-Kur'lunun üç yıl daha geç emekli olacağı anlamına geliyor.

Bağ-Kur'lu ölünce ailesi emekli aylığı bağlatabilir
Prim borcu nedeniyle emekli olamadan yaşamını yitiren Bağ-Kur'luların eş ya da çocukları gibi hak sahipleri de bu yasa hükmünden yararlanarak emekli aylığı bağlatabilecekler.
Daha önce de çeşitli yasalarla borçlar ve sigortalılık süreleri dondurulmuştu. Bu yasayla, daha önce dondurulmuş sigorta süreleri bugünkü asgari ücret üzerinden prim ödenip canlandırılabilecek. 

 

ÖDE' EMEKLİ OL!...

 

Daha önce Bağ-Kur tescili yapılmış olmasına rağmen 12 ay ve daha fazla prim borçlular, temmuz sonuna kadar prim borçlarını öderler veya yapılandırırlarsa bu süreleri emekliliklerine ekleyebilecekler. Eğer bu tarihe kadar borçlarını ödemez veya yapılandırmazlarsa, bu süreler sigortalılıklarındansilinecek.


Örneğin Ocak 2013 tescilli bir kişinin, Ocak 2014'e kadar primleri ödenmiş, sonra ödenmemiş ise 16 ay prim borcu çıkıyor. Bu kişi borcu yapılandırmaz ise Ocak 2014 ila Nisan 2015 arasındaki sigortalılığı dondurulacak. Bu sayede sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilecek, emeklilik için bu dönemdeki primlere ihtiyacı yoksa prim borcundan kurtulmuş olacak.
Bu uygulama ile bazı Bağ-Kur'luların 4/a statüsünde emekli olabilmesi de mümkün. Emekliliğine 3.5 yıl kalan biri sürelerini dondurup 4/a'lı olarak çalışmaya başlarsa, 
SSK'lı olarak emekli olma hakkına kavuşabilecektir.

SGDP' PRİMİ %15’ten %10’a indi

 

Emekli olduktan sonra o veya bu nedenle çalışmaya devam etmek durumunda kalan emekliler, kendi işlerini yaparlarsa yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi (SGPD) ödemek zorundaydılar. Bu konuda bilgi sahibi olmayan pek çok emeklimize geçmişte önemli miktarlarda borç çıkmıştı. 

Şimdi SGDP'de yüzde 15'lik oran yüzde 10'a indi. Düzenleme temmuzdan itibaren uygulanmaya başlanacak. Bu sayede emekli olduktan sonra köşede bir emlakçı dükkanı açarak çalışmaya devam eden emeklinin maaşında en az 50, en fazla 153 TL artış olacak.



SONRAÖDEYEBİLECEK 

Bu kişiler, daha sonra istedikleri bir dönemde başvurarak, dondurdukları döneme ilişkin prim borcunu ödeyebilecek. Ödeme yaparken cari dönemdeki prim oranları dikkate alınacak. 1.4 milyon Bağ- Kur'lunun 12 aydan fazla süredir ödenmeyen prim borçlarının faiziyle birlikte 23 milyar lirayı aştığı belirtiliyor. Borcun ana parası ise 16.6 milyar lira.

 

 

Sayıları 1.3 milyon kişiyi bulan Bağ-Kur prim borcu olanlara devletten bekledikleri müjdeli haber geldi. Bağ-Kur borcu nedeniyle uzun süredir sağlık hizmetlerinden yararlanamayan, borcunu ödeme gücü olmadığı için yapılandıramayan Bağ-Kur’lulara borç dondurma hakkı tanındı. Bu düzenlemeden yaklaşık 1.3 milyon Bağ-Kur’lunun yararlanması hedefleniyor.

Bağ-Kur prim borçlarını dondurma imkanı tanıyan tasarı Meclis’te onaylandı. Prim borcunu taksitlendirenler kişiler de bu haktan yararlanabilecek

Bağ-Kur’luların prim borçlarından kurtulmak için borç sildirme, ya da borç dondurma olarak adlandırılan haktan yararlanacaklar. 2 aydan fazla prim borcu bulunan 1.3 milyon Bağ-Kur’lu torba yasa içerisinden bulunan maddenin yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi.

Bağ-Kur’luların şimdi hangi şekilde borç dondurma yapacağına dair detaylar :

Bağ-Kur’lular isterse borçlarını dondurarak prim borcundan kurtulacak, isterseler de borçlarını 3 taksitte ödeyecek.

-1985 yılında Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya başladım. 2008 yılına kadar primimi düzenli ödedim. 2008’den sonra ödeyemedim. 2011’de ise dükkânımı kapatıp işçi olarak çalışmaya başladım. Borcum dondurulunca Bağ-Kur’lu olarak mı SSK’lı olarak mı emekli olurum?

1 Ekim 2008’den önce işe başlayanların hangi statüde emekli olacağı son 7 yıl içerisinde çalıştığı statüye bağlı. 7 yıldaki 2520 günlük prim süresinin en az 1261 gününde SSK’lı olarak çalışanlar, SSK statüsünde emekli olabiliyorlar. Bu süreyi doldurduğunuz için SSK statüsünde emekli olabilirsiniz.

-Bağ-Kur borcumu yapılandırdım ama ödeyemiyorum. Zaten prim günü de lazım değil. Borçlarımı dondurma hakkım var mı?

Geçen yıl borcunu yapılandırıp ödeyemeyenler, Bağ- Kur prim borçlarını dondurabilecek. Eğer borçlar dondurulduktan sonra kalan prim günleri emekli olmaya yeterliyse ve diğer şartlar uygunsa yasa yürürlüğe girdikten sonra hemen emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.

1 Yıldan Az Borçlar Yapılandırılmayacak

-30 aylık borcumu yapılandırıp ilk taksitimi de ödedim. Bundan vazgeçip borcumu dondurursam ilk taksiti geri alabilir miyim?

Yasaya göre, dondurulmuş olan borçları ileride ödemek için başvuru yapıldığında, bir kısmı ödenip tamamı ödenemediği takdirde, eksik ödenmiş kısım ‘faizsiz’ olarak iade edilecek. Yasada yapılandırma kapsamında ödenen paraların nasıl iade edileceği ayrıca düzenlenmedi. Fakat bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme konusunda SGK’ya yetki verildi. SGK’nın bu konuda bir düzenleme yapması bekleniyor.

-20 yıl öncesinden 4 aylık Bağ-Kur prim borcum bulunuyor. Bu borcu da dondurabilir miyim?

Yasa, “12 ay ve daha fazla süredeki borçlar için dondurma hakkı tanıdığından 4 aylık borcunuzu donduramazsınız.

-8 senelik Bağ-Kur prim borcum bulunuyor. Bu 8 senelik borç af mı olacak, yoksa sadece faizi mi silinecek?

Yasadan yararlanmak istediğiniz takdirde 8 senelik prim borcunuz ve sigortalılık süreniz dondurulacak. Dolayısıyla o sürelerde hiç çalışmamış sayılacaksınız. Bu süreler emekliliğinizde de dikkate alınmayacak.

Tarım BAĞ-KUR’lusu da Bu Haktan Yararlanacak

Prim borçlarını dondurma hakkından kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar (esnaf) ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışmakta olan Bağ-Kur’lular da yararlanabilecek.

Tüm Borç İhya Edilecek

Eğer sigortalı ilerleyen zamanda ödeme gücüne kavuşursa, prim borçlarını ödeyerek sigortalılık süresini geri kazanabilecek. Borçlu sürelerin prim tutarları brüt asgari ücret ile bunun 6.5 katı (1201.5 TL ile 7 bin 809.75 TL) arasında değişen tutarlarda olmak üzere sigortalının kendisi tarafından belirlenecek. Belirlenecek tutarın yüzde 32.5’i oranında aylık prim ödenecek.

Örneğin 36 ay prim borcu bulunan bir kişi bu sürenin primini asgari ücret üzerinden ödemek isterse aylık 390.5 liradan 14 bin lira prim ödemesi gerekecek. Oysa aynı kişi 3 yıllık prim borcunu yapılandırdığında gecikme cezası silinmesine karşın geriye dönük 3 yıllık enflasyon farkı hesaplanarak eklenecek.

Dolayısıyla daha üzerinde bir rakam çıkması söz konusu olacak. Geçen yıl çıkartılan torba yasadan yararlanarak borçlarını yeniden yapılandıranların gecikme cezaları silindi. Ama onun yerine anaparaya enflasyon farkı eklendi. Bu şekilde yeniden yapılandırılan borçları üç yılda ödeme olanağı sağlandı. Bağ-Kur borçlarını dondurma olanağı sağlayan düzenleme ise dondurmanın yanı sıra isteyen kişilere de geçmiş borçlarını faizsiz olarak ödeme fırsatı veriyor.

3 Ayda Ödemek Gerekiyor

Bu haktan yararlanmak için ödemenin üç ay içinde yapılması gerekiyor. 3 Taksittte borcunu ödeyebilecek Bağ- Kur’luların yapılandırma yerine yeni yasadan yararlanarak ihya yolunu tercih ederek avantaj kazanacak. Ayrıca yasaya göre, örneğin, 8 yıllık sigortalılık süresi dondurulan bir Bağ-Kur’lunun emeklilik için sadece 3 yıllık prim yeterli olsa bile canlandırabilmek için 8 yılın tamamını ödemesi gerekecek.

1 Mayıs 2015 Başlangıç

Yasaya göre, prim borcu dondurulan kişiler halen Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya devam ediyorlarsa, yasanın Resmi Gazete’de yayımını izleyen ay başından itibaren sigortalılıkları yeniden başlatılacak. Cumhurbaşkanı’nın incelemesi için 15 günlük süre bulunan yasanın bu ay içerisinde Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Dolayısıyla, borcu dondurulup da halen Bağ-Kur’lu olanlar 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yeni bir sayfa açacaklar. Bu tarihten sonra doğacak borçlarını aksatmamaları gerekiyor.

Bu haber 1393 kez okundu.
Facebook Yorumları