Doğunun Nabzı | Doğunun Nabzı Burada Atıyor ®
Reklam
Ani Gelen Para Beyinde Değişime Yol Açabiliyor 18/12/2015

Ani Gelen Para Beyinde Değişime Yol Açabiliyor

Yeni yıl yaklaşıyor. Herkesin beklentileri var bu yeni dönemden. Hedefler var; evlenmek, okul bitirmek, yeni işe girmek, çocuk yapmak, yeni bir araba ya da ev almak…
Bunlar insanın kendi çabasıyla bir şekilde ulaşabileceği, gerçekleştiğinde de mutluluk veren şeyler. Sonuçta önceden planlandığı ve psikolojik olarak hazırlığı yapıldığı için insan hayatında şok yaratmayacak olumlu gelişmeler.

Ama bir de beklenmeyen, aniden gelen ve insana ne yapacağını şaşırtan ‘olumlu’ şeyler var. Mesela ani para. Yılbaşında Milli Piyango’dan gelmesi muhtemel ani paranın meblağı hayli yüksek. Dile kolay; 55 milyon TL.Sürekli piyango bileti alanlar ya da diğer şans oyunlarını takip edenlere sorduğunuzda cevapları hazırdır. Kendilerince bir plan yapmışlardır. Kimi alabildiğince gayrimenkul alacaktır, kimi yeni bir iş kuracaktır, kimi fakir fukaraya yardım edecektir… Ama psikolojilerinin nasıl değişeceği konusunda verdikleri cevaplardan aslında kendileri de pek emin değildir.Bunlar talihli adayının gece yastığa başını koyduğunda kurduğu hayallerdir. Güzel bir uykuya dalar insan bu tatlı hayaller ile. Hayali güzel de gerçeğine ne kadar hazır insan? O büyük para kendinin olduğunda bunları yapmaya psikolojisi ne kadar izin verecek? Sakinliğini koruyabilecek mi, kazandığı parayı ziyan etmeden koruyup büyütebilecek mi?

Ani para beyinde değişime yol açabiliyor

ABD’de Bu konuda yapılan bir bilimsel araştırma, büyük ikramiye kazanan talihlilerin beyninde önemli değişimler olabileceğini ortaya koyuyor. Araştırma, ani para kazanan talihlilerin beyninde gerçekleşebilecek bu değişiklik ile hayatlarının alt üst olabileceğine de işaret ediyor. Discovery News’te yer alan makaleye göre bunun en son örneği ABD’deki 558 milyon dolarlık süper ikramiyeyi kazanan Mark Hill ve eşi.
Bilim insanları haftalarca devreden büyük ikramiyenin sahibi olan makina tamircisi Mark Hill ve eşi Cindy’nin 558 milyon doları kazandıkları anda mutluluktan havaya uçtuğunu ancak, gelecekte her zaman aynı ruh halinde olmayabileceğini söylüyor.
Bilim insanlarına göre Mark ve Cindy’nin beyinleri, hormon salgısında yaşanan değişimlerden dolayı yakın zamanda normal bir beyinden farklılık göstermeye başlayabilir. İlk zamanlarda aşırı miktarda salgılanacak Dopamin, (eksikliği de fazlalığı da sorun yaratan beyin hormonu) daha sonra beyinde karmaşık bir bio-kimyasal salgı oluşmasıyla gerginlik ve depresyona yol açabilir.

Hazır olmalı ve iyi bir plan yapmalısınız

Yılbaşı ikramiyeleri diğerlerinden hep daha yüksek miktarda olur çünkü normal zamanlarda bilet almayanlar da bu şans oyununda umut besler. Daha çok bilet satılır ve dağıtılan ikramiye de büyür. Sürekli şans oyunu oynayanlar, yılda bir kez bilet alanlara göre ani paraya belki daha hazır gibi görünürler ama ani para riski herkes için geçerlidir. İşte bu nedenle Para Durumu ekibi olarak talihli adaylarına bir “ani para reçetesi” hazırladık. Yılbaşı bileti alan her talihli adayının dikkatle okuması ve uyması gereken bir reçete.

Ani para/ikramiye geldiğinde ne yapmalı?

Öncelikle sakin olun. “Bana çıktı” diye herkese duyurmayın.
Notere gidin ve biletinizi tasdik ettirin.
Kendinize bir ‘destek takımı’ kurun. Bu takımda; avukat, vergi uzmanı, finans uzmanı ve terapist olsun.
Destek takımınızın tavsiyelerini alarak özel bankacılık ile iletişim kurun.
Paranızın dörtte biri kadar ‘acil durum fonu’ ayırın.
Borcunuz varsa hemen ödeyin.
Bir kısmını bereket için ihtiyaç sahipleri ile paylaşın.
“Aman çok iyi fırsat!” gibi sözlere kulak asmayın.
Bilmediğiniz ve destek takımınızın önermediği yatırım aracı ya da işe yatırım yapmayın.
İşinizi hemen bırakmayın. Bir şekilde kendinizi oyalamanız gerekecek.
Paranın miktarı ne kadar fazla olursa olsun sonsuz olmadığını aklınızdan çıkarmayın.
Kişisel finans eğitimi alın.

Plan yoksa para da yok!

2016 Milli Piyango büyük ikramiyesi 55 milyon lira olarak belirlendi. Büyük ikramiyenin yanı sıra 1 adet 5 milyon lira, 1 adet 3 milyon lira, 1 adet 2 milyon lira, 1 adet 1 milyon lira ve 1 adet de 500 bin liralık ikramiye verilecek.
Son 10 yılda 40 kişi büyük ikramiye sayesinde zengin oldu. Bugüne kadar şans oyunlarından büyük paralar kazananlara baktığımızda, bazılarının eskisinden daha kötü duruma düştüğünü görüyoruz. Şans oyunları, miras, tazminat gibi aniden gelebilecek bu paraya karşı hazırlıklı olmak ve plan yapmak son derece kritik.

Biliyor muydunuz?

1979’da 10 bin, 1982’de 30 milyon, 1984’te 15 milyon olmak üzere 3 kez büyük ikramiye kazanan Mustafa Savgan, “150 memurun maaşını 2 ayda yiyordum, lokantalarda ödediğim hesaptan 5-6 kat fazlasını bahşiş olarak bırakıyordum. Sonunda paraları tükettim” diyor. Savgan, 1985’ten beri İstanbul’da ayakkabı boyacılığı yapıyor.

Bu haber 1256 kez okundu.
Facebook Yorumları