Doğunun Nabzı | Doğunun Nabzı Burada Atıyor ®
Reklam
Android Uygulama İzinlerine Dikkat Etmek Gerekiyor 07/05/2016

Android Uygulama İzinlerine Dikkat Etmek Gerekiyor

En yaygın mobil işletim sistemi olan Android'in en kritik unsurlarından biri bu platformdaki uygulamalara verilen yetkilerin genelde gözden kaçırılabilmesi. Zira kullanıcıların cihazlarına indirdiği bütün uygulamalar bu cihazların muhtemelen hassas sayılabilecek alanlarına erişim izni talep etmek zorunda, fakat buradaki mesele onların bu talebi her zaman açıkça yapmamaları.

 

YENİ SÜRÜMÜ KULLANANLARIN SAYISI OLDUKÇA DÜŞÜK

 

Aslında Android'deki bu izin talepleri en yeni Android 6.0 Marshmallow güncellemesiyle birlikte çok daha makul bir hale geldi, fakat Marshmallow kullananların oranı ise halen oldukça düşük. Bu da geçmişte Android yetkilerinin nasıl çalıştığını ve bunların gelecekte nasıl görüneceğini bilmeyi son derece önemli hale getiriyor.

 

TEKNOLOJİ DÜNYASINDA NELER OLUYOR ? TIKLA ÖĞREN

NEDİR BU YETKİLER?

 

Uygulamaların talep ettikleri yetkiler aslında, en basit tabiriyle telefonunuzdaki hassas medyalara erişmek isteyen uygulamaların sizden talep etmeleri gereken özel ayrıcalıklar. Telefonlar genelde çok fazla kişisel bilgi barındırdıkları için, uygulamalar da doğal olarak bütün bu verileri sizin izniniz olmadan kullanma yetkisine sahip değiller.

 

KULLANMADAN ÖNCE YETKİ DETAYLARINA BAKIN

 

Bu doğrultuda bir uygulamanın sahip olduğu yetkileri istediğiniz zaman kontrol etme hakkına sahipsiniz. Bunu yüklediğiniz bir uygulamada yapmak için Ayarlar > Uygulamalar kısayolu üzerinden incelemek istediğiniz uygulamayı seçerek yapabilirsiniz.

 

Henüz kullanmaya başlamadığınız bir uygulamanın alacağı yetkileri görmek istediğinizde ise onu Google Play Store üzerinden bulup Yetki Detayları'na tıklamanız yeterli. Bu konu hakkında ayrıntılara aşağıda değineceğiz.

 

BU NEDEN ÖNEMLİ?

 

Mesele aslında oldukça ciddi, fakat yine de bütün bu yetkilerin genel olarak kötü niyetli olduğu gibi bir izlenime sahip olmamalısınız. Diğer yandan en yeni akıllı telefonların sahip olduğu gelişmiş özellikler, bunların kullanıcıların zararına olabilecek biçimde kullanılabilmesini de kolaylaştırıyor.

 

UYGULAMA AMACINA DİKKAT ETMELİ

 

Fakat bir uygulama sizden bir yetki istiyorsa bu onun amacının her zaman kötü olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin Google Maps gibi bir uygulama sizden konum bilginize erişme yetkisini alamazsa pek bir işe yaramaz. Bununla birlikte bir hesap makinesi uygulaması rehberinize erişmek istiyorsa bu noktada durup düşünmenizde yarar var.

 

DİĞERLERİNİ DE İNCELEYİN

 

Google, çok daha eskiden kullandığı bir yöntemde bir uygulamanın gerek duyduğu bütün yetkileri tek tek listeliyordu. Fakat artık bütün bu yetkiler çok daha olağanlaştığı için ayrıca kontrol etmeniz gereken "Diğer" kategorisine yerleştirildi.

Bu haber 1186 kez okundu.
Facebook Yorumları