Doğunun Nabzı | Doğunun Nabzı Burada Atıyor ®
Reklam
6-8 Ekim olaylarıyla başladı hızla devam ediyor 11/08/2015

6-8 Ekim olaylarıyla başladı hızla devam ediyor

Kentte, Ekim ayından bugüne kadar 200’ün üzerinde yatırım projesinin iptal edildiği belirtildi. Diyarbakır Organize Sanayici İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, yatırımcıların güven ortamı aradığını belirterek, tam da süreç nihayete erecek diye düşünürken, silahların tekrar devreye girmesinin yatırımcıları ürküttüğünü vurguladı.

Cumhuriyet’in ilan edildiği tarihlerde, sosyo-ekonomik kalkınmışlık açısından, Türkiye’nin İstanbul ve Bursa’nın ardından, en gelişmiş 3’üncü şehri olan, ancak gerek yanlış politikalar gerekse terör ve çatışma ortamı yüzünden bu özelliğini kaybederek, 68’inci sıraya kadar gerileyen Diyarbakır için çözüm süreciyle birlikte yeni bir sayfa açıldı. Yaklaşık 3 yıl önce başlayan sürecin yanı sıra bölgeye özgü teşvik paketinin de çıkarılmasıyla birlikte, iş çevreleri kente turlar düzenleyerek, yatırım alanları aradı. Bir süre sonra, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yer kalmadı. 218 yatırımcı, aylarca kendilerine arsa tahsis edilmesini bekledi. Ancak bekleyiş sürerken, 6-8 Ekim Kobani olaylarının başlamasıyla birlikte, yatırımlar birer birer geri çekildi. Son günlerde yaşanan terör olayları da bunun üzerine eklenince, kentte özel firmalara ait yatırım projesi kalmadı.

“O YATIRIMCILAR ARTIK YOK” 
Konuya ilişkin İHA’ya açıklamalarda bulunan DOSİAD Başkanı Aziz Özkılıç, hem sürecin başlaması hem de teşvik paketiyle birlikte Diyarbakır ve bölgeye ciddi derecede yatırımların gelmeye başladığını anımsatarak, “Yerli ve yabancı yatırımcılar Diyarbakır’da arsa tahsisi müracaatında bulunmaktaydı. Ancak 6-7 Ekim olayları öncesine kadar. Örnek verecek olursak organize sanayi bölgemizde 200’ün üzerinde arsa tahsisi bekleyen girişimcimiz vardı. Şimdi maalesef o girişimcilerimizi göremiyoruz” dedi.

“UMUDUMUZU HALEN TÜKETMEDİK” 
Sermayenin ürkek olduğunu ve huzurun olacağı yerde yeşereceğini anlatan Özkılıç, bölgede silah değil, makine sesi duymak istediklerini dile getirdi. İş çevreleri olarak çok üzgün oldukları, tam da sürecin nihayete ereceğini beklerken silahların tekrar devreye girdiğini ve bundan endişe duyduklarını vurgulayan Özkılıç, “Bölgenin çok büyük avantajları var. Diyarbakır 6’ncı teşvik programının uygulandığı bir bölgede. Aynı zamanda yatırım yaptığınız ürünü de Ortadoğu’daki komşu ülkelere rahatlıkla ihraç edebiliyorsunuz. Umudumuzu yitirmiş değiliz ve devrilen masanın tekrar düzeltileceğine inanıyoruz. Buradan hem hükümete hem HDP heyetine ve çözümün diğer taraflarına çağrıda bulunuyoruz, her şeye rağmen biz barış istiyoruz. Herkes elini, gövdesini taşın altına koysun. Artık hiçbir gencimiz ölmesin. Gençlerimizin burnu bile kanamasın. Ekonomi bir şekilde toparlanır. Artık canlara zarar gelmesin” diye konuştu.

MEHMET PİŞKİN- DERYA EVREN
DİYARBAKIR

Bu haber 1517 kez okundu.
Facebook Yorumları