Doğunun Nabzı | Doğunun Nabzı Burada Atıyor ®
Reklam
'Tehdit bitene kadar operasyon sürecek' 26/07/2015

\'Tehdit bitene kadar operasyon sürecek\'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. PKK ve DAEŞ'e operasyonları değerlendiren Davutoğlu şu mesajları verdi: 

TEHDİT SÜRDÜĞÜ SÜRECE DEVAM EDECEK: Bu noktasal bir operasyon değil, bir süreçtir. Türkiye'yi tehdit sürdüğü sürece de devam edecektir. Tehdit unsurları başkaldırdıklarında da en sert şekilde mukabele edecek şekilde hazırlıklarımız vardır. 
ÜÇÜNCÜ DALGA OPERASYON TALİMATI: Suriye'de üçüncü dalga, Irak'ta da ikinci dalga operasyonlarının başlatma talimatı verdik. Bu operasyon kararı, askeri yetkililer, emniyet görevlileri, Bakanlar Kurulu'nda ve MGK'da yaptığımız görüşmeler çerçevesinde hayata geçirilmiştir. 
SİLAHLAR YOK EDİLENE KADAR: DHKP-C ile PKK arasında son dönemde ortaya çıkan terör işbirliğinin farkındayız. Örgütlerin karargahları, Türkiye'ye dönük planlama yaptığı tüm mekanlar, Türkiye'de kullanmak için depoladıkları bütün silahlar yok edilene, tasfiye edilene kadar bu operasyonlar sürer. 
AMAÇ DEMOKRASİ: Hükümet görüşmeleri sürerken nereden talimat aldıkları belli üç terör örgütü birden harekete geçirilmiştir. Bu operasyonların birinci amacı Türkiye'deki demokratik düzeni, özgürlükleri ve halkımızın hayat hakkı başta olmak üzere bütün temel hak ve özgürlükleri teminat altına almaktır. 7 Haziran'dan bu yana 121 silahlı saldırı, 15 adam kaçırma gibi 281 terör eylemi yapılmıştır. 
TEHDİDE İZİN YOK: Bütün bu olayları sabırla izleyen 78 milyon vatandaşımıza sesleniyorum. Türkiye demokratik hukuk devletidir. Bunun gereği yapılmaktadır ve yapılacaktır. Hukuk kuralları dışında kimsenin vatandaşlarımızı tehdit etmelerine baskı uygulamalarına izin verilemez. 
OMUZ OMUZA VERELİM: Mesajımız açıktır. Gün omuz omuza verme günüdür. Yeniden herkesin bir değerlendirme yapması gerekiyor. Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayalım diyoruz, bazıları 'Biz bu sürecin içinde yokuz' diyor. 
SUÇLARIN CEZASINI ÖDEYECEKSİNİZ: Bütün bu suçlarınızın karşılığını mutlaka ödeyeceksiniz. Sizi ve sizin arkanızda, sizi kullanan çevrelerin hesapları başarıya ulaşamayacaktır. Onun için hiçbir şekilde Türkiye'yi tehdit etmeye kimse yeltenmemelidir. 
TAHAMMÜL SINIRLARINI ZORLAMAYIN: Operasyonların bütün bölge ülkelerine ve uluslararası çevrelere de bir anlamda mesaj mahiyeti taşıyor. Sınır bölgelerinde ne olursa olsun hiç kimsenin Türkiye'nin güvenliğini tehdit etmesine izin vermeyeceğiz. Tahammülümüzün sınırlarını kimse zorlamamalıdır. 
KILIÇDAROĞLU'NA TEŞEKKÜR: Suruç olayından bu yana bütün parti liderlerine çağrıda bulunuyorum, gelin beraber teröre ve şiddete karşı ortak deklarasyon yayımlayalım diye. Olumlu cevap alabildik mi? CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu'na buradan teşekkür ediyorum. Onun dışında, çağrımıza kulaklar tıkandı. 
UYGULAMA PLANI: İncirlik mutabakatı belli oldu. Şimdi önümüzdeki günlerde bundan sonra bu mutabakatın nasıl uygulanacağıyla ilgili olarak temaslar ve birtakım düzenlemeler yapılacak. 
BİLANÇO: 22 ilde süren operasyonlarda, bir önceki 302 terör unsurunun gözaltına alınması üzerine dün gece de (Cuma) 288 terör unsuru, her üç terör örgütüne mensup unsur, polis ve jandarmalarımız tarafından gözaltına alındı. Şu anda 590 terör örgütüyle iltisaklı, potansiyel tehdit eden unsur gözaltına alınmış durumdadır. Bütün bu çalışmalarda kararlılıkla sürdürülüyor. 

BARZANİ OPERASYONA DESTEK VERDİ

Davutoğlu, IKBY Başkanı Mesut Barzani ile ilgili bir saattik görüşmesi hakkında da bilgi verdi: "Operasyonun amaçları ve çerçevesini aktarma imkanı buldum. Sayın Barzani, Türkiye'nin gerek DAEŞ ile gerekse PKK'ya yönelik operasyonlarının haklı temellere dayandığını ve Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını bir kez daha ifade ettiler. Temasların sürmesine karar verdi. Sayın Barzani'ye operasyonun etnik veya mezhebi kimseyi hedef almadığını söyledim. O da bu operasyonun kesinlikle herhangi bir etnik veya mezhebi kesime yönelik olmadığını bildiklerini, teröre karşı Türkiye ile her zaman beraber çalışmaya hazır bulunduklarını, bundan sonra da şimdiye kadar olduğu gibi her türlü işbirliğine katkı sağlayacaklarını bir kez daha ifade ettiler." 

ARTIK HDP İÇİN KARAR ZAMANI

SİLAH MI DEMOKRASİ Mİ: Artık HDP'nin karar verme zamanı; silah mı demokrasi mi? Şiddet mi barış mı? Meşruiyet mi illegalite mi? Şiddete karşıysalar bunu açıkça, sözleriyle değil, samimiyetleriyle ve eylemleriyle de göstermek durumundalar. İki polisimiz hunharca ensesinden vurularak şehit edilecek, HDP yetkilileri bunu kınama cesareti bile gösteremeyecek. Orada bir mesaj verilmek istendiyse o mesajı aldığımız için dün gece uçaklarımız Kandil üzerindeydi, kim aynı mesajı bir daha vermeye kalkarsa aynı cevabı alır. 
BUGÜN KARAR GÜNÜ: Eğer karar vereceklerse bugün karar günüdür. Bu kararın şekline ve seyrine göre de biz de onlarla ilgili olarak, Çözüm Süreci bağlamında ne yapacağını düşünürüz ama milletimizle ilgili olarak, toplumsal uzlaşım çerçevesine her etnik ve mezhebi kökenli vatandaşlarımızla ilgili olarak başlattığımız süreçleri devam ettireceğiz. Muhataplarımız değişebilir ama hedefimizi değişmeyiz. Çözüm Süreci, bütün vatandaşlarımızın aidiyet bilincini güçlendirecek, insan hak ve özgürlüklerinden istifade etmelerini sağlayacak sürece desteğimiz, sürecin devamı konusundaki çalışmalarımızdan hiçbir taviz vermeyeceğiz. 
ALAY EDEMEZSİNİZ: Kimse milletin aklıyla vicdanıyla basiretiyle alay edemez. Hem çatışmasızlık diyeceksiniz, hem de ülke huzuru için görev yapan polislerimizi kalleşçe katledenlere sessiz kalacaksınız öyle mi? Siz sessiz kalabilirsiniz ama devlet sessiz kalmaz. 
GÖSTERİLEN YERDE TOPLANABİLİRLER: (Barış yürüyüşüne izin verilmemesi) Daha izin ve düzenleme talebi olmaksızın insanları yürüyüşe davet etmek. Farklı bir grup karşı güzergâhta yürüme talebinde bulunursa ne olacak? İstanbul'da bunun için 8 nokta tespit edilmiştir. Gitsinler orada barış içinde toplansınlar. 

KAÇIRILAN PERSONELE 'GEÇMİŞ OLSUN' TELEFONU

Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Tekman ilçesinde hamile bir kadını ambulansla hastaneye yetiştirmeye çalışırken terör örgütü PKK tarafından kaçırılan 3 sağlık personelini, serbest bırakılmalarının ardından telefonla aradı. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Davutoğlu çiftinin, olayla ilgili bilgi aldığı görüşmede, sağlık personeline geçmiş olsun dileklerini ilettiği öğrenildi. 

DAVID CAMERON BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Başbakan Davutoğlu dün İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cameron, görüşmede son günlerdeki terör saldırılarında hayatını kaybedenler ve şehit edilen güvenlik görevlileri için taziye dileklerini iletti. Davutoğlu da Türkiye'nin teröre karşı yürüttüğü çok yönlü mücadele hakkında bilgi vererek müttefiklerinin Türkiye ile dayanışmasının önemine değindi. AKTÜEL

Bu haber 1017 kez okundu.
Facebook Yorumları