Doğunun Nabzı | Doğunun Nabzı Burada Atıyor ®
Reklam
Kilo Verip Formu Korumanın Bilimsel Olarak Basit Yolu 14/09/2019

Kilo Verip Formu Korumanın Bilimsel Olarak Basit Yolu

Son yıllarda insanların en önemli sorunlarından biri kilo vermek. Kiloyu verdikten sonra geri almamak da bir başka mesela oluyor. Bilime göre kilo vermenin ve geri almamanın bir yolu var.

Yaz aylarını geride bıraktık ve artık herkesin yavaş yavaş kilo almaya başladığı dönem geldi. Genelde ya yılbaşında ya da yaza doğru herkes kilo vermeye karar veriyor. Siz de bu kişilerden biriyseniz muhakkak bazı zorluklar yaşamışsınızdır.

 

İlk olarak günümüzde her noktada katkılı ve lezzetli yiyecekler var. Bu da yeterince sıkı şekilde kalori takibi yapmamızı zorlaştırıyor. Bir de beynimizin bize ihanet etmesi gibi bir sorun söz konusu. İnsanlık, tarih boyunca her zaman yemeğe kolay erişemediği için fazla yemek yemeyi sorun etmeyen bir beynimiz var. Hatta yeterince lezzetli bir yemek, vücudumuzun kendini ödüllendirmesine ve dopamin salgısına neden oluyor.

 

Yapılan araştırmalar, beynimizin az yemeye tepki verdiğini ancak çok yemeye kolay kolay bir reaksiyon göstermediğini ortaya çıkardı. Araştırmacılar ilk olarak kişilere günlük gerekli kalorinin %150’sini vermeye başladı ve bu kişilerin iştah hormonlarından olan değişimi incelediler. Sonuç olarak iştah düzenleyen hormonlarda ve gün içerisindeki gıda tüketiminde kimsede bir değişiklik gözlenmedi. Kalori alımı düştüğünde ise katılımcılar hemen tepki verdi ve açlık hisleri artış gösterdi.

 

Bu durum, aldığımız kalorilerin devamlı olarak kontrol altında olması gerektiğini gösteriyor. Üstelik bir anlık fazla yeme işlemi, beynimiz kendini durdurmadığı için kilo artışına neden olabiliyor. Bazı araştırmalara göre kişilerin eğlencelerde aldığı kilolar yıl boyunca kalabiliyor.

 

Yine de kilo vermek düşünüldüğü kadar zor bir şey değil. Yapılması gereken ilk sey ise beslenme şekline dikkat etmek.

 

İlk olarak şunu bilmemizde fayda var: doğru beslenme ve yaşam tarzı, kilo vermeyi ve formu korumayı sağlar.

 

Bu noktada ilk önce sporun önemini vurgulamak lazım. Spor olmadan kilo vermek daha uzun sürer ve kilo verirken vücudunuzu istediğiniz gibi şekillendiremezsiniz. Genelde internette “en iyi diyet” araması yapılır ama sporsuz diyetin faydası olmaz. Ayrıca egzersiz yapmak, formu korumaya da yardımcı olur.

 

Egzersiz ayrıca beslenmeye de yardımcı olur ve diyetin ortaya çıkardığı açlık hissini hafifletebilir. Zira spor yapmak insanı diyet yapmak kadar acıktırmaz. Hatta araştırmalara göre yoğun egzersiz yapmak açlık hissini bastırmaya yardımcı olur.

 

ABD’de yayınlanan bir kilo verme programında, formunu koruyanların yıllık %160 daha hareketli oldukları ortaya çıktı. Verdiği kiloları geri alanlarda ise bu rakam yalnızca %34.

 

Diyetin başarılı olması için esnek olması da bir şarttır. Çok sıkı diyetler günümüzde uygulanamaz. Yemekli bir organizasyona katıldığınızda yemeğinizi dikkatli seçip daha sonra ona göre çalışma yapmak ya da beslenmeyi ona göre düzenlemek önemlidir.

 

Genel olarak ne kadar yediğimizi anlamak için beynimize güvenemeyiz. Vücudumuz her zaman için istenilen hızda ve istenilen şekilde tepki vermiyor. Yeterince dikkatli olmayı alışkanlık edinmek ise kilo vermeyi ve kilo verdikten sonra formu korumayı sağlayacaktır. 

Gelecek yaz baklava dilimli kaslarınızla denize girmek istiyorsanız bu aylarda çalışmaya başlamanızda fayda olduğunu da hatırlatalım. Kilo vermek ve forma girmek aylar süren bir süreçtir. 

 

 

Bu haber 1540 kez okundu.
Facebook Yorumları